EPA-EFE

“Austrija, Češka, Slovačka i Mađarska planiraju usaglašeno zajedničko otvaranje granica sredinom juna”, saopštio je danas šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg.

– Dogovorili smo da idemo taj put zajednički i da ćemo sa sobom povesti Mađarsku – kazao je on nakon video konferencije sa kolegama iz Češke i Slovačke, Tomasom Petričekom i Ivanom Korčokom.

Odluka o otvaranju granica mogla bi biti doneta već iduće nedelje i tada će biti određen konkretan datum, najavio je Šalenberg u izjavi agenciji APA. Rekao je da se trenutno intenzivno radi na tome da se od sredine juna postigne ponovo puna sloboda putovanja sa Češkom, Slovačkom i Mađarskom, kao što je bilo pre krize izazvane koronavirusom.

Pri tom, ističe važno je da mere budu donete na osnovu jasnih parametara zdravlja, mobilnosti i sigurnosti.

– Broj zaraza je u našim susednim državama dobar – pohvalio je Šalenberg, dodajući da će narednih dana biti održana još jedna video konferencija na kojoj će učestvovati i mađarski kolega Peter Sijarto.

Austrija je do sada potpuno otvaranje granica od sredine juna dogovorila samo sa Nemačkom i Švajcarskom.

Na granici sa Češkom, Slovačkom i Mađarskom od proteklog vikenda jednostrano je smanjenja granična kontrola na austrijskoj strani, ali uz zadržavanje ograničenja ulaska u zemlju, to jest obavezan karantin ili negativan test na koronavirus.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here