Lična arhiva
Zabrinuta za bezbednost: Jasmina i Boban Đuzić

Još nisam videla fotografije rana mog povređenog Bobana. Nemam snage. Samo da mi ga je Bog sačuvao!

Ovako, uz suze, govori Jasmina Đuzić, majka 20-godišnjeg Bobana koga su krajem prošle nedelje Albanci izboli nožem nadomak njegove porodične kuće u selu Mogila u opštini Klokot.

Boban Đuzić je zadobio dve ubodne rane nožem u predelu ramena i odmah je prebačen u bolnicu u Pasjanu i nije životno ugrožen.

I dok kosovska policija saopštava da je pritvorila osumnjičenog za ovaj napad, Bobanova majka Jasmina kaže da od petka više ne pušta decu van dvorišta, a da ona i suprug Ivica sa strahom idu do prodavnice samo za ono najneophodnije.

– Uvukao nam se strah pod kožu. Ovo je treća noć kako oka nismo sklopili. Pred kućom nam se i dalje motaju Albanci i provociraju. Jednog je moj otac pitao šta radi tu, a on mu je odgovorio da “šeta”. Kad smo se vratili iz Parteša, iz posete sinu, opet smo ga zatekli da “šeta” baš pred našom kapijom. O svemu smo uredno obavestili policiju u Vrbovcu, ali zasad ništa. Još niko od policije nas nije obišao, a kamoli obećao zaštitu. Čak smo i izjavu o napadu na mog Bobana policajcima dali u bolnici u Pasjanu. Majka sam petoro dece, namlađe ima 10, a nastarije 22 godine. Ovi mlađi treba da idu u školu. I do sada smo ih i ispraćali i dočekivali. Zamislite kako nam je posle ovog napada. U kom sam strahu da li će mi se deca živa vratiti – potreseno, u jednom dahu priča ova žena.

Objašnjava da je Mogila mešovito selo sa većinskim albanskim življem, a da sem Srba ima i Roma.

– U centru je više srpskih domaćinstava, a komšija sa dvoje dece i mi smo jedini Srbi čije su kuće baš uz albanski deo. Našu kuću samo zid deli od komšije Albanca. I nije ovo jedini napad koji se dogodio na moju porodicu. Na mog supruga Ivicu su 2002. godine pucali dok je bio u dvorištu. Pet hitaca su ispalili i na sreću nisu pogodili. Onda su 2009. bacili bombu na Srbe koji su bili ispred lokalne prodavnice, moj Ivica još nosi gelere kao uspomenu. Ni tada niko nije odgovarao. Slobode nam fali kao hleba. Hoće da nas oteraju odavde, ali neće uspeti. Ne predajemo se – poručuje Jasmina Đuzić, majka petoro dece iz jedne od srpskih enklava u okolini Vitine.

Na meti srpska deca

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je da je napad na srpskog mladića Bobana Đuzića (20) iz Mogile “direktna posledica antisrpske histerije i politike Aljbina Kurtija”.

“Jasno je da se pojačala i težina etničkih incidenata i napada, kako jača i Kurtijeva antisrpska politika i tenzije koje gotovo svakodnevno izaziva na terenu i Kancelarija za Kosovo i Metohiju očekuje od međunarodnih predstavnika da spreče Kurtija da od pokrajine napravi novo bure baruta”, poručuju iz Kancelarije za KiM i podsećaju da je od početka godine povećan broj etnički motivisanih incidenata čije su meta Srbi.

“Posebna meta Kurtijevih ekstremista jesu srpska deca, od Stefana (11) i Miloša Stojanovića (21) iz Gotovuše, Stefana Tomića (18) iz Klokota, Lazara Milutinovića (15)iz Suvog Dola, do Bobana Đuzića iz Vitine.”

Pravda od slučaja do slučaja

Kancelarija za KiM odmah je pritekla u pomoć porodici Ćuzić i angažovala advokata Vasilija Arsića.

On je izjavio da su od trojice napadača na Bobana dvojica pušteni kućama, a da sudski epilog cele priče zavise od toga ko je tužilac, a ko sudija, odnosno od slučaja do slučaja.

– Očekujem da će institucije biti na nivou, da će da odrade postupak. Ovde očigledno postoji krivično delo ugrožavanja, odnosno pokušaj ubistva – istakao je Arsić i dodao da se nada će tužilaštvo i sud odraditi svoj posao.

Pucnjava u Gračanici

Policija u Gračanici privela je mladića koji je u noći između petka i subote iz automobila u pokretu ispalio rafal kod spomenika Milošu Obiliću, gde je istaknuta i srpska zastava. Ova pucnjava je izazvala uznemirenje Srba iz ove enklave, a gradonačelnica Gračanice, Ljiljana Šubarić navela je da joj je policija saopštila da su priveli vinovnika albanske nacionalnosti i oduzeli mu pištolj, a da je pucao u alkoholisanom stanju. Kosovska policija je u redovnom dnevnom izveštaju navela da su dve osobe prijavile da je osumnjičeni ispalio nekoliko hitaca iz pištolja iz automobila. Na licu mesta su pronađena dva metka.

Izboden nožem: Boban Đuzić