Tanjug
Vlada Srbije

Na današnjoj sednici Kriznog štaba doneta je odluka da ugostitelji rade do ponoći i u zatvorenom i u otvorenom, a kiosci kao i ranije od 00 do 24.

Pored toga produžen je i rad bioskopa, pa će poslednja projekcija biti od 23 sata.

Jedna o bitnijih odluka odnosi se i na naknadu od 3.000 dinara za vakcinisane jeste da ako se do ponoći prijavite i vakcinišete u narednih nedelju dana takođe imate pravo na 3.000 dinara.

Na današnjoj sednici odlučeno je i da će biti ukinut besplatni PCR za one koji putuju u Nemačku.

Takođe je doneta odluka da će na seminarima, kongresima naučnim i poslovnim biti dozvoljeno prisustvo do 200 osoba, što je više u odnosu na ranijih 100.

U narednim danima biće doneta odluka o proslavi matura, kao i pravila po kojima bi one mogle da se odvijaju.

Nakon što je saopštila epidemiološke mere dr Darija Kisić Tepavčević govorila je i o vakcinaciji.

– Sada je na mladima da zadaju završi udarac, značajan broj njih se odaziva i nadamo se da će do da se poveća u narednom periodu. Kada navode razlog zašto se nisu vakcnisali do sada navode da su zdravi i da nisu imali ni grip – rekla je dr Kisić Tepavačević.

– Napominjem da, koliko kog smo željni sportskih manifestacija, slavlja, svaka vrsta okupljanja čak i sada, kada imamo razloga za optimizam moramo da se strpimo još malo – rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Vakcinacija za decu

Dr Kisić Tepavčević najavila je danas da će narednih nedelja i u Srbiji biti doneta odluka o preporuci za vakcinaciju dece starosti od 12 do 15 godina isključivo Fajzerovom vakcinom.

Rekla je da i sada postoji preporuka za vakcinaciju starijih od 16 godina isključivo za Fajzerovu vakcinu.

– Sada ukoliko to bude i za mlađu uzrasnu grupu biće samo za Fajzer, kao preporuka – rekla je Kisić Tepavčević.

Objasnila je da kada se rade istraživanja vakcina da se prvo obavljaju na zdravim punoletnim osobama i da je pisalo da još nisu rađena na maloletnicima, trudnicama i porodiljama, a ne i da su zabranjene za tu populaciju.

– Kada se vakcina pokazala efikasnom i bezbednom u populaciji punoletnih zdravih građana, rade se i ova ispitivanja, počela su da se rade i ova ispitivanja, prvo su odabrani stariji od 16 godina, što je vrlo brzo bilo praćeno i u našoj zemlji sa odobravanjem, sada je krenula i sa 12 do 15 godina, tako da se narednih nedelja to očekuje i u našoj zemlji – rekla je ona.

O proslavama

– NIje nam za poređenje kongres i svadba, ali sigurno je da ćemo to razmatrati jer je sve povoljnija epidemiološka situacija za okupljanja. Ako mature budu u školama i kontrolisanim uslovima proslave su moguće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here