EPA/Daniel Novotny

Od sutra, na tri meseca ukida se obaveza nošenja maski u Austriji zbog koronavirusa, izuzev u bolnicama i domovima za negu.

Prema uredbi Ministarstva zdravlja, obaveza nošenja maski u javnom prevozu i trgovini se privremeno ukida, izuzev u Beču, gde su se pokrajinske vlasti odlučile na zadržavanje restriktivnijeg kursa. U austrijskoj prestonici ostaje na snazi nošenje maske u javnom prevozu, kod lekara i u apotekama.

Uredba Ministarstva predviđa ukidanje obaveze nošenja maski do 23. avgusta, pošto eksperti očekuju novi talas korone. Nova uredba sadrži i jednu novinu kada je reč o “zelenom pasošu”. Prema uredbi, i lica koja su preležala koronu moraće da se vakcinišu.

Od 23. avgusta osobe koje su preležale Covid-19, a primile su dve vakcine, neće biti pošteđene buster vakcine, jer se ubuduće izlečenje od korone neće više tretirati kao zamena za vakcinu. Ova nova mera pogodila bi u ovom trenutku oko 50.000 ljudi, koji su primili dve vakcine, i koji su preležali Covid-19.

Ova novina će biti važna ako, zbog novog talasa, austrijske vlasti vrate u primenu “zeleni pasoš”. Stopa vakcinisanosti sa tri doze u Austriji iznosi 55 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here