EPA

Bio je maj 2013. kada su fudbaleri Mančester Junajteda pod vođstvom legendarnog ser Aleksa Fergusona osvojili 20. jubilarnu titulu prvaka Engleske. Tako je Škot mogao mir da ode u penziju posle 27 godina provedenih na Old Trafordu, osvojenih 13 titula šampiona Engleske, pet trofeja u FA kupu, i dve Lige šampiona – 1999. i 2008. “Crveni đavoli” su i devet godina posle odlaska usamljeni na vrhu po broju titula, ali Liverpul se primakao na 19, a uz to je večiti rival Junajteda u velikom usponu i ako ne ove, mogao bi već sledeće ili one tamo da ga stigne.

Trostruki prvak Evrope od odlaska Fergusona 2013. luta i tone, pa ne samo da godinama unazad nije među kandidatima za titulu prvaka svoje zemlje, već mu je sve teže i da završi među prva četiri u Premijer ligi i izbori plasman u Ligu šampiona.

Tri trofeja i – blamaža

Od 2013. do danas klub je osvojio samo tri trofeja, Ligu Evrope 2017, iste godine i Liga Kupa, a FA Kup 2016, dok je često izostajao iz Lige šampiona, a bilo je mnogo blamiranja poput onih 0:4 u Brentfordu prošlog vikenda.

Poslednjih godina su došle na naplatu serije katastrofalnih grešaka rukovodstva kad su u pitanju izbori menadžera, a zatim i transfer politika ljudi koji su pokušali da dostojno naslede Fergusona. Legendarni stadion Old Traford je tako prešao trnovit put od “teatra snova” do “teatra košmara”, kako ga sad nazivaju brojni navijači “đavola”.

Sve je počelo dovođenjem Dejvida Mojesa na klupu umesto legendarnog Fergusona. Škot nije uspeo da na plećima iznese teško breme koje mu je ostavio zemljak, pa je smenjen i pre kraja sezone 2013/14 u kojoj je Junajted već izgubio mesto u Ligi šampiona, prvi put posle 18 godina. Bio je to samo uvod u ono što sledi.

Odmah zatim usledila je nova katastrofalna greška, možda i najveća u istoriji Mančester Junajteda, kad je za menadžera postavljen Luj van Gal. Holanđanina je čelnicima kluba preporučilo osvajanje trećeg mesta sa Holandijom na Mondijalu 2014. godine, ali on se pokazao kao očajan izbor uprkos osvajanju FA Kupa, jer je potrošio više od 100 miliona evra na pojačanja, a zatim i uspeo da se posvađa sa najskuplje plaćenim Anhelom di Marijom, koji je brže bolje pobegao sa Old Traforda, ne dočekavši novog menadžera Žozea Murinja sa kojim je fenomenalno sarađivao u Realu.

Preokret sa Murinjom

Murinjo je koliko toliko uspeo da stabilizuje klub i vrati ga u Ligu šampiona, ali je preko Premijer lige, nego osvajanjem Lige Evrope. u sledećoj sezoni, 2017/18, Portugalac je predvodio “đavole” do drugog mesta, što je uprkos minusa od 19 poena u odnosu na šampiona Mančester Siti, bio veoma zapažen rezultat. Katastrofalan start sezone 2018/19 koštao je Murinja posla već u decembru, kad je umesto njega doveden Ole Gunar Solskjer. Legendarni napadač “đavola” je uspeo da trgne ekipu, eliminiše favorizovani PSŽ iz osmine finala Lige šampiona, ali uprkos 14 pobeda u prvih 19 mečeva u Premijer ligi nije mogao dalje od šestog mesta. Pod vođstvom Norvežanina Junajted se u sezoni 2019/20 vratio u Ligu šampiona sa trećeg mesta, ali je sezonu završio sa nestvarna 33 boda manje od šampiona Liverpula. U sledećoj sezoni je napravljen veliki iskorak napred, preskočen je Liverpul, pobeđen je i kasniji šampion Mančester Siti, ali je gradski rival ipak komotno osvojio titulu sa 12 bodova viška.

Brzi razlaz od Solskjera

Delovalo je tad da je Solskjer odlično i dugoročno rešenje, pogotovo jer je ekipa igrala atraktivno i efikasno pod njegovim vođstvom, ali je sve to palo u vodu u prvim mesecima sezone 2021/22. U oktobru i novembru je usledio katastrofalan niz od četiri poraza i 15 primljenih golova, uz sramotnih 0:5 na Old Trafordu od najljućeg rivala Liverpula. Očekivano je došlo do razlaza Junajteda i Solskjera, a onda su napravljene nove dve katastrofalne greške, koju će klub dugo, dugo plaćati. Umesto onda je kao privremeno rešenje doveden Ralf Rangnik, “prevara od stručnjaka” po rečina Radeta Bogdanovića, koji je pogodio pravo u mestu. A onda je usledio “ekser u sanduk” velikana i dovođenje Erika Ten Haga na mesto menadžera. Holandđanin ne samo da nije uspeo da pojača ekipu tokom prelaznog roka, već je razbacivao novac na nebitne igrače, pa je ekipa i slabija nego lane, dok su se svi ostali rivali ozbiljno rekonstruisali i ušli daleko jači u novu sezonu.

Iz ove perspektive, teško je zamisliti Junajted iznad sedmog mesta na tabeli Premijer lige, mada postoje i oni koji veruju da bi velikan sa Old Traforda mogao da dotakne dno i grčevito se bori za opstanak. Da li će tako i biti, pokazaće narednih nekoliko kola, a već u ponedeljak na Old Traford stiže najlući rival, posrnuli Liverpul. Poraz će najverovatnije označiti i kraj boravka Ten Haga u Mančesteru, što bi možda moglo i da spasi klub daljeg potonuća.

Vidić klupska legenda

Slobodno se može reći da je 5. januar 2006. datum koji ima ogroman značaj u novijoj istoriji “crvenih đavola”. Nemanja Vidić je tog dana prešao iz moskovskog Spartaka u Mančester junajted za 10,25 miliona evra, a zatim je postao jedini Srbin koji je ostavio dubok trag na Old Trafordu.

Sa “đavolima” osvojio tri uzastopna prvenstva Engleske, Ligu šampiona i Svetsko klupsko prvenstvo 2008. Gotovo svake sezone je biran u idealan tim Premijer lige, a uz to je bio i jedini igrač Junajteda koji je igrao svaki minut u sezoni 2008/09 tokom čudesne seriji od čak 14 utakmica u nizu bez primljenog gola, što je i dalje rekord Premijer lige. Odigrao je za “đavole” 300 utakmica u svim takmičenjima i bio strelac 21 gola.

Nepoznanica Ronaldo

Kristijano Ronaldo je nesumnjivo legenda kluba sa Old Traforda. Sa klubom je u eri Aleksa Fergusona osvojio Ligu šampiona, tri Premijer lige, titulu svetskog klupskog prvaka, kao i dva Liga i jedan FA Kup.

U prvom mandatu na Old Trafordu je postigao 118 golova na 292 utakmice u svim takmičenjima, dok je u drugom već dao 24 gola na 40 mečeva. Ali, problem je što je ekipa neuporedivo slabija nego u vreme njegovog prethodnog boravka na Old Trafordu, kad se u svakoj sezoni borila za sve moguće trofeje, a uz to Ronaldo se neumoljivo bliži 38. rođendanu. Mnogi veruju da je i za njega i za klub sa “teatra snova” najbolje da ode, što i jeste najrealnija opcija.

Britanski milijarder želi da kupi klub?

Britanski milijarder Džim Retklif zainteresovan je za kupovinu fudbalskog giganta! Kako se navodi, Retklifov interes stigao je pošto je istu nameru iskazao najbogatiji čovek na svetu Elon Mask, a potom u poruci na Tviteru objasnio da je to bila samo šala i da nema nameru da investira ni u jedan sportski klub.

Aktuelni vlasnici Junajteda, američka porodica Glejzer, navodno je spremna da proda manjinske pakete, pošto se nalazi pod pritiskom posle dva poraza na startu Premijer lige.

Retklif se ranije spominjao i kao mogući novi vlasnik Čelsija, pošto je Rus Roman Abramovič bio “prisiljen” da napusti klub zbog ratnih dešavanja u Ukrajini.

Nižu se neslavni rekordi

Ovo je prvi put da su “đavoli” započeli novu sezonu uzastopnim porazima još od prvog izdanja Premijer lige 1992, kad su, paradoksalno, na kraju bili prvaci pod vođstvom Aleksa Fergusona. Statistika nije prijatna ni za menadžera Erika Ten Haga. Holanđanin je postao prvi trener od Džona Čepmena 1921. koji je izgubio prve dve utakmice.

Ovo je prvi put da je Junajted pretrpeo sedam uzastopnih poraza u gostima od 1936. kad je vezao 11 poraza.

Ovo je čak treći put od oktobra 2020. a je Junajted primio četiri gola u prvom poluvremenu. I da sve bude još gore – ovo je najveća pobeda Brentforda otkad su pobedili Grimzbi Taun 6:1 u aprilu 1938.

Niko neće na Old Traford

Ranije su fudbaleri maštali o tome da zaigraju za Mančester Junajted, a sad niko ne želi da dođe u klub. Samo tokom ovog prelaznog roka “đavole” su odbili Darvin Nunjez, Frenki de Jong, Paulo Dibala, Kalvin Filips, Entoni i Ričarlison. Nesumnjivo je da bi samo sa dvojicom ili trojicom od nabrojanih Junajted delovao mnogo ozbiljnije i bio kandidat za plasman među prva četiri.

Matić predvodi egzodus

Nemanja Matić je ovog leta posle pet godina provedenih u Junajtedu ovog leta prešao u Romu. Matić nije bio u planovima novog menadžera Ten Haga, pa je otišao iz kluba, baš kao i Pol Pogba, Huan Mata, Edinson Kavani, Džese Lingard i Andreas Pereira.