Z. Mirković
I premijerka Ana Brnabić probala vino Mikića

Sve više je naših mladih i starijih sunarodnika koji odlučuju da se iz dijaspore vrate u rodni kraj i u zavičaju započnu svoj biznis. Kada su se životni putevi Dragane Vicovac i Dejana Mikića ukrstili i odlučili da život nastave zajedno, trebalo je da reše, hoće li to biti u Vićenci u Italiji ili u Velsu u Austriji. Njih dvoje, iako su imali dobre poslove, učinili su nešto sasvim treće, opredelili su se da se vrate u Srbiju.

Mnogi bi se pitali zašto su to učinili, a odgovor je u rodnom selu Rečka kod Negotina, gde su ih čekali vinogradi na rodu i to na skoro 15 hektara, u kraju nadaleko poznatom po vinarstvu i vinogradarstvu.

– Prvo su se vratili, kao austrijski penzioneri, moji roditelji Slavka i Dragoljub, koji su vredno obrađivali vinograde. Dragana i ja smo razmišljali i odlučili, vraćamo se u zavičaj da radimo za sebe. Dosta smo radili za druge. Krenuli smo prošle godine u maju. Bilo je puno posla. Vinograd treba čuvati, obrađivati, negovati, biti stalno u njemu, jer uvek ima puno posla, iako imamo svu potrebnu modernu mehanizaciju – priča nam Dejan koji je u Velsu bio predsednik KUD-a Bosiljak.

Posao bez predaha

Dragana dodaje da su od maja do pred Novu godinu imali samo jedan slobodan vikend.

– Nova vina su u tankovima, ali i dalje ima posla. Pretakanje i flaširanje onih iz 2020. godine, pa selekcija kaberne sovinjona i merloa – nabrajana poslove Dragana.

Dejan se ponovo uključuje u razgovor i ističe da od vinogradarstva i vina može da se živi.

– Samo u Rečkoj ima desetak uspešnih vinogradara, koji se sa dobrim rezultatima bave ovim poslom, a u celoj Negotinskoj Krajini, još i više. Mnogo je nagrada dobijeno za kvalitet, širom Evrope. Pojavljuje se kao usko grlo nedostatak radne snage i naravno plasman zbog otežanog poslovanja u uslovima pandemije. I kada sve uspešno završite grad može za par minuta da uništi sav višemesečni trud i očekivanja. Nama je u julu prošle godine, bukvalno uništio vinograd od 70 ari – ukazuje Dejan.

Vredni: Dejan i Dragana Mikić

Dolaze Norvežani

Mikićevi razmišljaju unapred i već su sredili i sobe, za one koji bi hteli da nekoliko dana provedu u šetnji ovim lepim krajem i vinogradima.

“Javila nam se čak i jedna norveška turistička agencija, koja bi dovela ljubitelje vina u ovaj kraj. Svi su dobrodošli. Sigurno bi dugo pamtili šetnje i ljubazne domaćine i ručkove u vinogradima.

Proslava Sretenja u Beču: Dejan s ambasadorom Nebojšom Rodićem

Vina stigla do Dubaija

– Za sada su naša vina, osim u Srbiji i na tržištu. Ovo je mukotrpan posao, ali smo mi strpljivi i radni i nadamo se da ćemo uvek sa praznim cisternama dočekati novu berbu. Veliko nam je zadovoljstvo i čast što naš pinot noir predstavlja Srbiju na najvećoj svetskoj izložbi Ekspo u Dubaiju – kaže Dragana.

Pomoć države

Država Srbija daje značajne subvencije za zasade novih vinograda, kupovinu mehanizacije i izgradnju objekata, što predstavlja dodatni podstrek za mlade iz dijaspore da razmisle da li bi možda u domovini, u prelepoj prirodi rodne grude, bili sami svoje gazde.