Vesti

Ove godine, po 64. put u svojoj istoriji, lazarička parohija je proslavila svoga zaštitnika i nebeskog zastupnika Sv. Kneza Lazara.

Obeležavanje slave otpočelo je molitveno, prazničnim večernjem u navečerje praznika.

Uveče uoči Vidovdana sabralo se nekoliko sveštenika i verni narod Lazaričke i drugih sidnejskih parohija da “jednim ustima i jednim srcem” uzveličaju svetoga Lazara i sve mučenike i novomučenike srpske i proslave Boga koji je „divan u svetima svojim”, da se pomole „za zaštitu grada ovoga i onih što žive u njemu”, „za mir i blagostanje celoga sveta”.

Vidovdan 2019. u Sidneju osvanuo je vedar i sunčan i crkva je bila ispunjena vernim narodom. Njegovo Preosveštenstvo episkop Siluan služio je svetu liturgiju, a sasluživali su krstonosni protojereji: otac Miodrag Perić, starešina Lazarice, otac Ljupčo Dvojakovski iz Ruske Zagranične Crkve, otac Ljupko Čubrilović iz Vulongonga, otac Saša Radoičić iz Elanore, sveštenici otac Dragan Saračević sa Centralne Obale i otac Dalibor Pavlović iz Njukasla i đakon Miloš Raketić, sekretar Njegovog Preosveštenstva vladike Siluana i naše Mitropolije.

Zahvaljujući prisluživanju ipođakona Veljka Mrakića i čtečeva Dražena Košpende, Gorana Cibule, Siniše Gavranova, Petra Končara, crkvenjaka Vladete Teofilovića i skladnom pojanju marljivih i predanih lazaričkih horista na čelu sa dirigentkinjom Draganom Milanović, bogosluženje je „teklo” savršenim tokom.

Vladika Siluan je na svetoj Liturgiji nadahnuto besedio o naznačenju ljudskog bića i prizvanju njegovom da izabere put kojim će u životu hoditi, put koji će mu omogućiti da živi smisleno, put kojim se dostiže u večnost.

Mnogi pogrešno razumevaju reči koje istorija i epska poezija pripisuju svetome Lazaru: „Zemaljsko je za malena carstvo a nebesko uvek i doveka”, kao da se time nipodaštava značaj ovozemaljskog života. Naprotiv, ovim rečima se upravo naglašava neprocenjivi značaj ovozemaljskog života, koji je toliki da nam od njega zavisi sva večnost. Od toga kako živimo ovaj život zavisi naš večni život.

Osnovana 1955. godine

Jedna od najstarijih parohija u Australiji, koja geografski pokriva naselja najbliža gradskom jezgru i poslovnom centru grada Sidneja, osnovana je 1955. godine i posvećena Svetom knezu Lazaru.

Obred

Nakon svete liturgije, litije, pomena svim onim koji živote položiše za krst časni i slobodu zlatnu u odbrani Otadžbine srpske i radi vere pravoslavne, služen je i obred blagosiljanja slavskih znamenja, osvećenja slavskog koljiva i krsnog hleba i poslužena slavska trpeza za sve prisutne.

Domaćini

Domaćini ovogodišnje slave, Petar i Milica Kozlina potrudili su se da lepo dočekaju, domaćinski počaste i u svemu lepo ugoste sve prisutne goste i zvanice.

2 COMMENTS

  1. Срби су постојали на Балкану и били су велика сила и пре Исуса Христа. И свима је био гарантован вечни живот.

  2. Pa naravno! Nije Isus izmislio večni život. A oni Srbi koji su pobili najviše srpskih neprijatelja oni večno žive u Raju. A onaj koga su gađali kamenom i on uzvratio sa tri kamena, doneo je mir na zemlji i zato je dobio specijalne povlastice. Zato su svi ljudi bili Bogu mili i niko se nije plašio Gospoda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here