commons.wikimedia/Alexander Migl
Kia XCeed

Postoje testovi novih, ali i polovnih automobila, postoji niz anketnih studija, ali i onih zasnovanih na statističkim podacima. Međutim, kad se sve sabere, možda najbolje mišljenje o automobilu daju upravo vlasnici. Jednu studiju koja to ispituje sprovodi britanski magazin “AutoExpres”.

Zove se Driver Power, a zasniva se na više od 400.000 podataka koje daju vlasnici 75 najpopularnijih modela na britanskom tržištu. Nakon obrade formiraju se ocene u 10 kategorija, a dodaje se još stavka vrednosti vozila.

Top 75 – pobednici i gubitnici

I ove godine smo tako dobili tabelu najboljih automobila po mišljenju vlasnika. Ako ste mislili da je VW Golf u samom vrhu, prevarili ste se, Britanci su ga bacili na samo dno. Koliko nas sećanje služi, ovo je prvi izbor u kojem je VW Golf na poslednjem mestu. Osvojio je samo 83.54 odsto glasova.

U društvu fenjeraša je BMW X5 na pretposlednjem mestu, a na samom dnu nalazi se još nekoliko premiuma, poput Audija A1 i A3, Volva XC 60 i Mercedesa E klase.

A sada pobednici. To je definitivno Kia, čijih se pet modela probilo u Top 15. Krenimo redom i recimo kako je apsolutni pobednik Kia XCeed. Ovaj je model dobio pohvale u svim područjima, a najviše ocene je dobio za upravljivost, komfor, praktičnost, infotainment i kvalitet – ukupno 93.31 odsto.

Na drugom mestu je još jedan odličan SUV model – Mazda CX5 sa gotovo maksimalnim ocenama u domenu interijera, kvaliteta izrade i infotainmenta. Treće mesto na postolju zauzima opet Kia, i to Rio. Očekivano za model koji je prošle godine bio još i bolje plasiran, na drugom mestu.

Gledano po segmentima, Kia je opet dominantna sa četiri pobednika u devet kategorija.

I za kraj, nekoliko zanimljivosti:

– sedam od prvih 10 mesta drže azijske marke
– Kia Rio i Mazda CX-5 su ove godine zamenili mjesta na vrhu
– Kia XCeed je znatno bolje prošla od ostalih pripadnika segmenta sa apsolutnom prednošću većom od jednog procentnog poena
– osam modela iz Top 10 su SUV-ovi
– Hyundai Kona je prošle godine bio pobednik, a sad je na četvrtom mestu
– Range Rover Evoque je proglašen najlepšim, ali i najuglađenijim u vožnji
– najkomfornija prednja sedišta ima Mini, a slede ga Kia XCeed i Volvo XC40
– Škoda Kodiaq je najpouzdanija, a Mini najkvalitetniji
– najjeftinije održavanje ima Tesla Model 3
– vlasnici Dustera su najviše impresionirani dobijenom vrednošću za novac.

3 COMMENTS

  1. Svako ima pravo na svoje misljenje ali kad britanci kazu onda mora da je tako posto lazu cim otvore usta

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here