Odbijen nacrt palestinske rezolucije, Moskvi žao

0

Beta/AP/C.R.
"Za" – Rusija, Kina i Francuska, "protiv" – Australija i SAD. Suzdržano pet zemalja, među kojima Velika Britanija
 

Rezolucija je propala jer njeni predlagači nisu uspeli u tome da privuku devet glasova "za". Rezultat glasanja bio je osam glasova "za", dva "protiv" – uključujući onaj američki – i pet uzdržanih.

Za nacrt rezolucije glasali su Rusija, Kina i Francuska, dok su Australija i SAD – saveznici Izraela, bili protiv. Pet zemalja, među kojima Velika Britanija, bilo je uzdržano.

SAD, najbliži saveznik Izraela, ponovile su već ranije izneto neslaganje sa nacrtom rezolucije. Amerika insistira na pregovorima koji bi doveli do mirovnog rešenja između Izraela i Palestinaca, a ne slaže se sa nametnutim rešenjima.

Rusija je izrazila žaljenje zbog toga što Savet bezbednosti UN nije usvojio predlog palestinske rezolucije.

"Ruska Federacija izražava žaljenje zato što Savet bezbednosti UN nije uspeo da usvoji predlog rezolucije", izjavio je danas ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin, a prenela je televizija Rusija 24. Čurkin je dodao da je rezultat glasanje "strateška greška".

Ruski ambasador je optužio Vašington da želi da "monopoliše" izraelsko-palestinske mirovne pregovore i da ih uvede u "ćorsokak".

Izrael zadovoljan

Izrael je, međutim, zadovoljan ishodom glasanja.

"Svaki Izraelac koji želi mir sa svojim susedima, može samo da bude zadovoljan glasanjem" u UN, rekao je za izaelski radio pomoćnik ministra spoljnih poslova Cahi Hanegbi, jedan od najbližih saradnika premijera Benjamina Netanjahua.

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman poručio je da neuspeh rezolucije u Savetu bezbednosti treba da nauči Palestince da ne vode nikuda provokacije i pokušaji da se nametne jednostrana mera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here