wikipedia.org/Anicic

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore podržao je Predlog zakona o slobodi veroispovesti. Sveštenstvo i monaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke okupilo se ispred zgrade parlamenta Crne Gore da bi izrazili nezadovoljstvo.

Poslanici vladajuće većine u zakonodavnom odboru crnogorskog parlamenta ocenili su da je predloženi zakon u skladu sa ustavom i da bi skupština trebalo da ga usvoji. Da je taj predlog zakona u skladu sa Ustavom glasalo je sedam članova Odbora iz vladajuće koalicije, dok su dva, iz opozicije, bila protiv.

Potpredsednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na sednici odbora poručio je da je namera Vlade da ispunjava svoje ustavne obaveze i da zakonom, u građanskoj Crnoj Gori, garantuje jednaka prava za sve.

– Predlaganjem zakona o slobodi veroispovesti, Vlada ispunjava svoju ustavnu i programsku obavezu da obezbedi jednaka prava i slobode svih verskih zajednica i vernika u Crnoj Gori, ali i onih crnogorskih građana koji nisu vernici – poručio je Pažin u Uvodnom izlaganju na sednici Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore.

Pažin je kazao da u Crnoj Gori, kao i svuda gde ima vladavine prava, vlasništvo nad imovinom se može utvrditi jedino dokazima o vlasništvu.

– Pravni subjektivitet se može steći samo registracijom kod državnog organa, a javna kulturna dobra se mogu koristi samo u skladu sa zakonom – naglasio je potpredsednik Vlade.

Ocenio je da bi bio neustavan svaki onaj zakon koji bi bilo kojoj verskoj zajednici omogućio da uživa prava koja niko drugi u Crnoj Gori nema, prenosi RTCG.

Na pitanje iz DF-a može li SPC da vrši službu u crkvama, Pažin je odgovorio da ovaj zakon to pitanje ne uređuje.

Opozicija: Povući zakon iz procedure

Poslanik DF-a Milun Zogović zatražio je da se Predlog zakona povuče iz procedure.

– Crnoj Gori jeste potreban zakon, ali zakon u atmosferi dijaloga i uvažavanja – naveo je Zogović i dodao da će 41 glas u Skupštini glasati drugačije od želje 100 hiljada ljudi u Crnoj Gori.

2 COMMENTS

  1. После свих, вековних, верских сукоба међу Балканским народима, уместо да проветри активности свих верских заједница, Црна Гора се окомила само на Српску Православну Цркву.
    Неко је луд на овом Балкану.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here