pixabay.com
Moskva

“Talin bi trebalo da prestane da se ‘glupira’ sa teritorijalnim pretenzijama prema Rusiji, inače bi moglo da se ispostavi da ne treba Estonija da dobije dodatne teritorije, već naprotiv”, izjavio je član odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Oleg Morozov.

– Ne bih savetovao da se glupiraju sa istorijom, inače će se lako ispostaviti da nije Estonija ta koja treba da dobije dodatne teritorije, već upravo suprotno. Ovo pitanje mora jednom zauvek da se zatvori. To je naš stav – objasnio je Morozov.

Prema njegovim rečima, Rusija nema teritorijalnih pretenzija prema Talinu.

– Ali ne nameravamo ni da slušamo svakakve gluposti sa njegove strane – naglasio je senator, koji je podsetio da ovo nije prvi put da estonski političari pokreću pitanje teritorijalnih pretenzija prema Rusiji.

– Estonska državnost je, kao što znate, mlada i njena istorija je u pogledu teritorijalnog formiranja veoma protivrečna. Tako, na primer, mnoge estonske gradove znamo pod ruskim imenom – zaključio je Morozov.

Predsednik estonskog parlamenta i član Konzervativne narodne partije EKRE Hen Poluas izjavio je ranije da bi Rusija trebalo da vrati baltičkoj republici “aneksirane teritorije”.

Ova izjava je došla nakon intervjua direktora Drugog evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Sergeja Beljajeva, u kojem je diplomata istakao da Tartuski mirovni sporazum ne važi. Beljajev je napomenuo da se u svim raspravama koje se tiču ratifikacije pograničnog sporazuma, Talin poziva na dokument iz 1920. godine koji nema pravnu snagu, a na osnovu kojeg iznosi teritorijalne pretenzije Moskvi.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here