EPA/Alexei Dancihev
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je zapadnim zemljama da bi mogao da obustavi izvoz i da raskine ugovore s njihovim kompanijama.

Svetski mediji navode da je ovo do sada najtvrđi odgovor Kremlja na sankcije Zapada Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Putin je ranije danas potpisao ukaz kojim se zabranjuje izvoz proizvoda i sirovina pojedincima i entitetima sa liste sankcija.

Njima se, takođe, zabranjuju transakcije sa strancima i kompanijama, kojima su uvedene uzvratne sankcije Rusije, i omogućava ruskim partnerima da ne ispunjavaju svoje obaveze prema njima.

Ruski predsednik je naložio vladi da za deset dana utvrdi spisak osoba koje je Rusija sankcionisala zbog, kako se navodi, “neprijateljskih akcija SAD i drugih država i međunarodnih organizacija koje su u suprotnosti sa međunarodnim pravom, a odnose se na protivpravno ukidanje prava svojine Ruskoj Federaciji, njenim građanima i ruskim pravnim licima“.

Ukaz koji je odmah stupio na snagu, pruža mogućnost Moskvi da u svakom trenutku obustavi izvoz ili da raskine ugovore sa entitetom ili pojedincem koji je pod ruskim sankcijama.

Putin je naveo da je ukaz odgovor na “nezakonite poteze SAD i njihovih saveznika koji imaju za cilj da liše Rusiju, njene građane i pravna lica imovinskih prava ili da im ograniče imovinska prava”.

Ukazom su propisane “specijalne uzvratne ekonomske mjere u vezi sa neprijateljskim potezima nekih stranih država i međunarodnih organizacija”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here