Odgovor Rusije: Preseliti iz Amerike sednice komiteta GS UN

sputniknews.com, Vestionline
0
commons.wikimedia.org/Aotearoa

Moskva je kao odgovor na neizdavanje vize članovima ruske delegacije predložila da se sednica prvog komiteta Generalne skupštine UN ne održi u SAD, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

– Kao odgovor smo mi već pokrenuli pitanje da sednica, na primer, Prvog komiteta Generalne skupštine UN ili Komisije o razoružanju ne bude održana u Njujorku na teritoriji SAD. Videćemo kako će reagovati drugi članovi međunarodne zajednice. Nije samo da Rusija strada od američke nadmenosti, koja prelazi u apsolutno nedostojnu farsu – izjavio je Rjabkov u intervjuu magazinu „Međunarodni život“.

– Problem se razbuktao. Nije više u pitanju samo zanemarivanje američkog apstraktnog međunarodnog prava, već i zanemarivanje konkretnih obaveza države koja je 1947. godine prihvatila sedište UN na svojoj teritoriji i koja je potpisala odgovarajući sporazum. Ne sećam se slučaja da su, uprkos mnogim našim apelima na svim mogućim nivoima ovim povodom, u Vašingtonu zauzeli stav koji u tolikoj meri ignoriše očigledne stvari. To je novi kvalitet zanemarivanja svih normi, novi američki antirekord, kao deo plana za sopstveno pozicioniranje na međunarodnoj areni – naglasio je diplomata.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je ranije da Moskva Vašingtonu priprema iznenađenje kao odgovor na odluku američkih vlasti da ne izdaju vizu nekim članovima ruske delegacije koji su trebali da doputuju u Njujork da bi prisustvovali Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Podsetimo, vizu nije dobilo ukupno deset članova delegacije, uključujući predsednika Odbora Saveta Federacije Rusije za međunarodne poslove Konstantina Kosačova i predsednika Odbora Državne dume Rusije za međunarodna pitanja Leonida Sluckog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here