Tanjug/AP

Samo nekoliko sati nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da očekuje velike pritiske po pitanju rešavanja Kosova i Metohije, iz Brisela stižu tonovi koji idu u prilog toj proceni.

Konačni cilj dijaloga Beograda i Prištine, prema zvaničnoj formulaciji EU, treba da bude sveobuhvatna normalizacija odnosa,a šta to znači – u Briselu, nezvanično, za Tanjug su danas rekli da je to “jasno” i iznose očekvanje da će se do toga stići za nekoliko meseci.

Na pitanje Tanjuga da li EU, kao glavni posrednik u dijalogu, uzima u obzir činjenicu da se i Srbija mora saglasiti sa rešenjem za sveobuhvatnu normalizaciju, u Briselu odgovaraju da će se Beograd i Priština dogovoriti “oko čega žele da se dogovore”, a da je EU tu da im ponudi “podsticaje, kako bi bile spremne da idu što je dalje moguće”.

“Ne pritiskamo nikoga, niti zavrćemo ruke. Ako strane nisu spremne da se dogovore, onda neće biti dogovora. Ali, bez dogovora nema evropske budućnosti”, ocenio je visoki EU zvaničnik.

On dodaje da u pitanju “nije pretnja, već iznošenje oČiglednog”, a to je da bez pune normalizacije ni Srbija, ni Kosovo ne mogu “ni da sanjaju da se priključe EU”. U Briselu insistiraju na tome da EU želi da primi i Srbiju i Kosovo u članstvo i da zato želi da im pomogne da reše međusobni problem.

“Ima elemenata procesa koje ćemo razmotriti sa partnerima u Beogradu i Prištini i sa zemljama članicama. Neće biti lako, ali znamo šta je konačna nagrada za dogovor, a ona je atraktivna”, zaključuje EU zvaničnik.

Dodaje se da ako Beograd i Priština postignu “prelomni sporazum”, EU mora da “ispuni” svoj deo obaveze.

“Očekujemo intenzivan proces, jer ne bi trebalo da gubimo vreme. Očekujemo i da do rešanja dođe u narednim mesecima, a ne da se proces odugovlači beskonačno. Ako su strane spremne, kao što signaliziraju da jesu, onda bi moglo da se završi za nekoliko meseci”, navodi visoki EU zvaničnik.

Dodaje se da je ideja o razmeni teritorja kao rešenju za normalizaciju odnosa “prisutna”, ali i da postoji mnogo “negativnih reakcija, čak i straha” koji takvo rešenje izaziva u regionu. Navodi se da je “mnogo” zemlja članica jasno u odbijanju takvog rešanja, a da “nijedna” nije govorila u korist toga.

U Briselu insistiraju da se normalizacija odnosa Beograda i Prištine mora zasnivati na “modernom rešenju za 21 vek” i ocenjuju da “razmena ljudi i teritorija to nije”.

4 COMMENTS

  1. Све карте су бачене, остаје да Србија преузме администрацију Косова. Титове будалаштине са аутономним покрајинама су биле много лоше решење за Шиптаре и Усташе што њима није јасно.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here