Youtube/Novo jutro
Dr Milanko Šekler

U Srbiji je do 6. maja 2021. godine dato 3.661.516 doza vakcina protiv koronavirusa.

Obe doze primilo je 1.604.760 građana Srbije. Da li je primiti i u kojoj meri smo bezbedni odgovara virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler.

Milanko Šekler je dao odgovore na tri najčešća pitanja – da li da se vakcinišem, kada da se vakcinišem i da li sam zaštićen ako nemam antitela.

Preležala sam kovid infekciju sa srednje teškom kliničkom slikom i obostranom upalom pluća. Da li i kad da se vakcinišem?

– Postoji jasan protokol. Znači, od momenta izlaska iz izolacije, još četiri pune nedelje, potrebno je da prođe. Dakle, možemo da kažemo šest nedelja od datuma dijagnostike pod uslovom da se osoba posle tih šest nedelja oseća zdravo, oporavljeno, kao pre bolesti. U slučaju da se osoba još uvek oseća iscrpljeno, malaksalo onda može još da se produži, prolongira taj period od preboljevanja bolesti do revakcine. Znači, potrebno je da se osoba oseća zdravo i naravno pre vakcinacije obavezno razgovarati sa izabranim lekarom.

Što se tiče e-Uprave i sistema koji je napravljen, on ne dozvoljava da manje od četiri nedelje protekne od momenta izlaska iz izolacije do vakcinacije. Jednostavno se smatra da je to minimalni period, tako da i ne može ko hoće pre da se vakciniše, jednostavno to sistem neće dozvoliti.

Bolujem od dijabetesa dugo godina. Kao jednu od posledica imam dijabetesnu gastroenterapiju. Da li smem da se vakcinišem?

– Apsolutno smete i treba da se vakcinišete. To je još i indikacija, ne kontraindikacija. Znači, svi šećeraši su rizičniji u smislu obolevanja, mogu da imaju teže simptome.

Imam 75 godina. Vakcinisan sam i revakcinisan “Sinofarmovom” vakcinom. Testovi na postojanje antitela u krvi su negativni iako je od vakcinacije prošlo četiri meseca. Da li sam zaštićen ili ne?

– Antitela odnosno prisustvo antitela jeste dobar indikator da postoji zaštita. Međutim, nisu apsolutno merilo zaštite. Postoje i drugi parametri imuniteta koji štite čoveka. Možete smatrati da imate zaštitu, ne idealnu, ali je imate.

Što se konkretno tiče “Sinofarmove” vakcine, sa obzirom na to da je sam proizvođač naveo da jedan procenat starijih muškaraca obično bude A reaktivno, i ne napravi antitela, oni rade kliničku studiju gde će ustanoviti da li se šta dobija trećom dozom “Sinofarmove” vakcine. Tako da ja to pominjem mesecima, na državi je da razmotri tu mogućnost da nekim novim protokolom uvede način na koji bi osobe koje pripadaju kategoriji ovog gospodina mogle da se vakcinišu i po treći put ako je to potrebno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here