MC.RS
Savo Štrbac

Predsednik “Veritasa” Savo Štrbac rekao je da bi odlazak Borisa Miloševića u Knin značio da on priznaje zvanični narativ hrvatske države o “Oluji”.

U Kninu neće biti komemoracije već slavlje, a Milošević ne ide da progovori neku reč, istakao je Štrbac.

U utorak se navršava 25 godina od kako je počela akcija “Oluja” u kojoj je iz Hrvatske za nekoliko dana proterano 250.000 Srba, a skoro 2.000 ubijeno. Stotine se i dalje vode kao nestali. Svake godine “Oluju” u Hrvatskoj slave, a van nje Srbi odaju počast žrtvama.

Ove godine dodatna polemika se vodi i u vezi sa odlukom potpredsednika hrvatske vlade Borisa Miloševića iz srpske zajednice da prisustvuje proslavi “Oluje” u Kinu, u sredu 5. avgusta.

Zvanični Zagreb pozdravlja tu odluku Borisa Miloševića da ide u Knin.

Predsednik “Veritasa” Savo Štrbac je rekao da bi Miloševićev odlazak značio da on priznaje zvanični narativ hrvatske države o akciji “Oluja”.

– Zvanični narativ, to je osnov – postoji deklaracija o Oluji iz 2006. godine, i tamo je rečeno i preneto u udžbnike i enciklopedije – da je akcija preduzeta da se povrati ustavno-pravni poredak Hrvatske, okupirano područje od lokalnih Srba, JNA koji su sprovodili velikosrpsku zločinačku politiku Slobodana Miloševića – istakao je Štrbac.

Dodaje da se u tom dokumentu navodi da je “Oluja” bila opravdana, neophodna i pravedna.

– Mi imamo potpuno drugačiji narativ, Srbi koji su živeli u Republici Srpskoj Krajini i koji su prognani. Za nas je to zločinačka akcija koja je prognala preko 220.000 Srba za samo nekoliko dana – 1.872 je poginulih i nestalih, među njima je 65 odsto civila i 30 odsto žena – rekao je Štrbac.

Prema njegovim rečima, tri četvrtine civila je starije od 60 godina, a traže se 722 osobe, od toga 278 žena.

“Etničko čišćenje i više od toga”

Naš narativ je da je to etničko čišćenje i više od toga, navodi Štrbac i ističe da “naš narativ nije samo srpski, imamo presudu Haškog tribunala u slučaju Gotovine, gde je rečeno da je Oluja združeni zločinali poduhvat, čiji je cilj bio da se prisilno i trajno isteraju Srbi sa područja Krajine”.

Iako su generali oslobođeni u žalbenom postupku, tu definiciju nije niko sklonio, kaže predsednik “Veritasa”.

Ante Gotovina će se inače obratiti u Kninu za dva dana. Štrbac podseća na izjavu Jadanke Kosor koja je bila predsednik HDZ, koja kaže – neka Milošević pre odlaska u Knin kaže da Oluja nije etničko čišćenje i da se ogradi od izjave predsednika Vučića.

– Imamo presudu MSP i u toj presudi je rečeno da je Oluja etničko čišćenje, ali da ima elemente i genocida u objektivnom smislu – rekao je Štrbac.

Govoreći o tome šta bi Srbi koji žive u Hrvatskoj time dobili što Milošević ide u Knin, Štrbac kaže da on ne ide na komemoraciju.

U Kninu je slavlje a ne komemoracija

– Ali u Kninu 5. avgusta nije komemoracija već slavlje. Milošević ne ide da progovori neku reč, pa da iznese priču. On ide tamo i šta će biti kao član Srbin kao fikus u vladi, njegovo prisustvo za nas Srbe znači da priznaje narativ službene države, da je akcija opravdana i legitimna, pravedna – istakao je Štrbac.

Prema njegovim rečima, oni će ga tapšati po ramenu, i ko to ne priznaje neprijatelj je države.

Smatra da će Andrej Plenković dobiti mnogo političkih poena jer će sada dovesti do pomirenja Srba i Hrvata.

– Shvatam donekle i Miloševića, on sam priča o planskoj indokrinaciji prema omladini kroz školovanje, preko crkve, ulice, medija – ti ljudi su pod pritiskom po holivudskoj šemi, Hrvati su dobri, a Srbi su loši – istakao je Štrbac.

Osvrćući se na to da će ministar odbrane obići selo Grubore, gde su stradali srpski civili nakon Oluje, Štrbac kaže da je to neuporedivo.

– Nema pariteta, i Ivo Josipović je bio u Varivodima 2010. godine, ali zašto ucene – upitao je Štrbac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here