D. T.
Neutešni: Dušanova kćerka Biljana sa Milanom Mihailovićem i Draganom Radovićem

Srbe u Sidneju rastužila je vest o smrti čoveka koji je dugogodišnjim predanim radom, požrtvovanošću i brojnim idejama zadužio celokupnu srpsku zajednicu.

Sa životne pozornice u 84. godini otišao je gospodin Dušan Rsovac, koji je svoje poslednje dane zbog bolesti proveo u ruskom domu za stare osobe.

Pre nepunih godinu dana “Vesti” su gospodina Rsovca posetile u njegovom novom domu. Tada se još dobro držao i obećao je da se neće predati i da će dok god bude mogao nastaviti da obilazi srpske klubove.

Zabeležili smo i poslednji susret sa legendom srpske zajednice tokom proslave Božića u Bonirigu, kad je u invalidskim kolicima i uz pomoć kćerke Biljane sa zanimanjem i setom ispratio program i folklorne igre omladine. Uživao je u svemu što ga je na bilo koji način podsećalo na Srbiju, a naročito je bio ponosan na očuvanje srpske kulture i tradicije i na naše celokupno narodno nasleđe za koje se borio na Petom kontinentu.

Ponosna na tatu

Dušan Rsovac je bio začetnik Festivala srpskog folklora, koji je ove godine održan 33. put i na kojem su učestvovale gotovo sve folklorne grupe iz većih australijskih gradova. Bio je pokretač folklora i pri Srpskoj narodnoj odbrani, a radio je i na formiranju pozorišne grupe SNO koja je opstajala u to vreme.

Tokom posete porodici pokojnog gospodina Rsovca, u domu žalosti njegove kćerke Biljane zatekli smo i Dušanovog sestrića Dragana Radovića, koga je velikan naše zajednice i doveo u Australiju, kao i Milana Mićka Mihailovića, nekadašnjeg igrača Partizana i poznatog fudbalskog radnika. Vidno ožalošćeni tešili su Biljanu koja je na sebe preuzela organizaciju očeve sahrane, pošto je njen brat Miloš, sa sinom koji nosi dedino ime, u tom trenutku bio u Albaniji, gde mladi Dušan učestvuje na jednom teniskom turniru.

– Ponosna sam na oca – rekla nam je Biljana. – Ceo život je posvetio našoj zajednici. Gotovo da nije bilo nijednog srpskog projekta u kojem tata nije učestvovao, maksimalno se posvetivši i organizaciono i materijalno, pozivajući Srbe da se organizuju i okupljaju u klubovima, crkvi, kulturno-umetničkim društvima koja su čuvala i negovala našu kulturu i jezik.

Sahrana u četvrtak

Kćerka Biljana podseća da je njen otac pomagao i radio u crkvi u Flemingtonu, Srpskoj narodnoj odbrani, na kraju i u Srpskom centru u Bonirigu.

– Zajedno sa našim kumom Simom Vukmiricom, njegovim bratom Lazom i još nekolicinom ljudi, čijih imena sada ne mogu da se setim jer je bilo davno, učestvovao je u kupovini zemljišta za Srpski centar u Bonirigu. Tu je obavljao mnoge dužnosti, baš kao i u nekadašnjem fudbalskom klubu Avala. Bio je pokretač folklornog festivala koji se, eto, dobro primio u srpskoj zajednici, gajeći igre iz svih naših krajeva.

Iako ophrvana tugom, Duletova kćerka se dotakla i očevih prvih australijskih dana.

– Teški su mu bili putevi dolaska kad je s mojim kumom, pokojnim Slavkom Rosićem, preko Grčke stigao u Australiju. Bio je istaknuti aktivista, nagrađen čak i od kraljice Elizabete za brojne poduhvate i akcije u kojima je učestvovao sa svojim prijateljima i crkvenim velikodostojnicima, sve za dobrobit srpsko-australijske zajednice.

Opelo pokojnom Dušanu Rsovcu služiće se u četvrtak, 26. septembra, u 11 časova, u Crkvi Svetog Save u Flemingtonu, a sahrana će biti nakon opela na groblju u RukvuduSerbian Lanjn 3. Posle sahrane, održaće se daća u Srpskom centru u Bonirigu, na čijoj zvaničnoj stranici su ovih dana objavljene brojne reči zahvalnosti za sve što je Dule učinio za svoj klub.