Odlučno “NE” protiv PEGIDE

0

Reuters
Za hrišćansku Evropu: Demonstracije u Drezdenu
 

U Minsteru je tako izašlo 10.000, u Štutgartu 8.000, u Drezdenu i Berlinu po 5.000, u Hamburgu 4.000 i u Marburgu 3.000 ljudi, koji su protestvovali "protiv ksenofobije i rasizma".

U Kelnu je hiljade ljudi zaustavilo marš antiislamista, a poznati Dom je bio zamračen iz protesta, dok je u Berlinu takođe ugašeno svetlo na Brandenburškoj kapiji kako prestonički simbol ne bi bio kulisa za ove demonstrante.

Uličnom buntu se pridružio i dnevnik "Bild" međskom akcijom u kojoj je 80 političara, menadžera, umetnika i vrhunskih sportista reklo odlučno "NE" za PEGIDU i založilo se za "svetski otvorenu i tolerantnu Nemačku".

Drezden ostaje centar pokreta

Iako je antiislamski pokret širom Nemačke naišao na otpor, u Drezdenu je on iz nedelje u nedelju sve jači. Prošlog ponedeljka je, prema navodima policije, demonstriralo 18.000 pristalica PEGIDE – najmasovnije do sada. U Berlinu se okupilo oko 300 simpatizera "BERGIDE" (berlinske verzije PEGIDE), čiji je planirani marš prema Brandenburškoj kapiji sprečen od strane kontrademonstranata.

– Strah od stranaca imaju pre svega oni u čijem susedstvu doseljenici jedva da žive, rekao je profesor Verner Šifauer, predsedavajući Saveta za migraciju.

Među ovim prominentima je i menadžer nemačke fudbalske reprezentacije Oliver Birhof, koji je poručio da su postali svetski prvaci "sa mnogim igračima koji imaju migrantsko poreklo".
– Samo po sebi je razumljivo da, kako se u nacionalnoj jedanaestorici živi integracija, da bi tako trebalo da funkcioniše i u društvu, kazao je Birhof.

Ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer smatra da "PEGIDA ne samo da šteti, nego baca i loše svetlo na Nemačku. Moramo sasvim jasno da stavimo do znanja da su oni koji na ulicama izvikuju svoje parole – samo glasna manjina", kazao je šef nemačke diplomatije.

Bivši kancelari, socijaldemokrati Helmut Šmit i Gerhard Šreder, oštro su kritikovali antiislamistički pokret koji je uzeo zamaha u Nemačkoj. Šmit je upozorio da protesti apeluju na "glupe predrasude, na ksenofobiju i intoleranciju".

– To nije Nemačka! Pogled na našu istoriju i ekonomski razum nam kaže: Nemačka ne sme da odbija izbeglice i azilante, nego mora da ostane svetski otvorena i tolerantna. Zato odlučno "NE" za PEGIDU, upozorio je ovaj iskusni političar.

Šreder je u izjavi za "Bild" zahtevao novu "pobunu razumnih" protiv ksenofobije, na koju je pozivao i 2000. godine posle paljenja sinagoge u Diseldorfu. On je ujedno pohvalio stav partija i crkvi koje su zauzele jasnu poziciju protiv PEGIDE.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here