EPA/Filip Singer

Predsednik Udruženja jevrejsko-srpskog prijateljstva iz Jerusalima Majkl Frojnd izjavio je da je bio iznenađen i razočaran saopštenjem iz Bele kuće da će Izrael priznati Kosovo.

– To smatram ozbiljnom greškom sa istorijskog, moralnog i diplomatskog stanovišta. To je loše za Srbiju, Balkan, ali i za Izrael. Kosovo je unutrašnja stvar Srbije – rekao je Frojnd.

Frojnd je bio savetnik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, a u Izraelu je poznat i kao oštar kolumnista “Jerusalim posta“.

Pod pritiskom Vašingtona

– Izrael je, očigledno, bio pod velikim pritiskom Vašingtona nakon svega što je Trampova administracija učinila za jevrejsku državu u protekle četiri godine. Mislim da premijer Netanjahu nije imao drugog izbora nego da se složi. Ipak, bio sam zapanjen odlukom i osetio sam potrebu da progovorim i upozorim na moguće posledice za stabilnost Balkana i izraelsku diplomatiju. Ne smemo prestati da se zalažemo za principe čak i kada možda nisu popularni – rekao je on.

Frojnd je rekao da se događaj u Beloj kući odnosio na ekonomsku normalizaciju između Beograda i Prištine, što je, kako navodi, unutrašnja srpska stvar.

– Ne razumem zašto je Bela kuća odlučila da uključi stvari koje se tiču Izraela na takvom događaju. Zamislite samo da su američke države Njujork i Kalifornija potpisale sporazum o povećanju trgovine, a on uključuje odeljak o Finskoj ili Autraliji. Kakve veze jedna stvar ima sa drugom – zapitao se Frojnd.

Govoreći o odluci izraelske vlade da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli priznanje “Prijatelji Ciona“, Frojnd kaže da je on zaslužio tu nagradu jer se pokazao kao pravi prijatelj Izraela i jevrejskog naroda.

– Ranije ove godine, na 75. godišnjicu oslobođenja logora smrti Aušvic, učinio je izvanredan gest da oda počast žrtvama Holokausta kada je naredio da se žuta zastava na kojoj je pisalo ’Jude’ viori pored srpske zastave u predsedničkoj palati u januaru 2020. Zatim, u martu 2020, Vučić je prisustovao godišnjoj konferenciji AIRAS, proizraelske organizacije u Vašingtonu, gde je održao uzbudljiv govor i dobio ovacije. Govorio je vrlo dirljivo o istorijskim odnosima između Srba i Jevreja i rekao – Mi volimo jevrejski narod, uvek smo bili u odlčnim odnosima i potrudićemo se da poboljšamo naš odnos – rekao je Frojnd.

On je ukazao, da je pre nepuna dva meseca, Vučić pristao da srpsku ambasadu preseli u Jerusalim, rekavši da su ti koraci u velikoj meri doprineli daljem zagrevanju odnosa dve države.

Na pitanje da li je Izraelcima jasan srpski stav o Kosovu, Frojnd kaže da je Kosovo sastavni deo Srbije, i zakonski i ustavno.

Kao naš Jerusalim i Judeja

– Priznati njegovo otcepljenje znači mešati se u unutrašnje stvari druge države. Zapravo, kao Jevreji, mi znamo i razumemo da je Kosovo za Srbe ono što su za nas Jerusalim, Judeja i Samarija – kolevka nacije i mesto gde je sve počelo. Ova mesta su kucajuća srca naših naroda, pa ne mogu da razumem kako bi neko mogao da predloži da se Srbi odreknu Kosova ili da se Izrael odrekne Jerusalima, Judeje ili Samarije. Da li bi se neko ljudsko biće odreklo sopstvenog srca? Pored toga, priznavanje Kosova predstavlja opasan presedan koji se lako može okrenuti i koristiti protiv jevrejske države. To bi moglo da podstakne Palestince u Judeiji ili izraelske Arape u Galileji da pokušaju da učine isto. Ili, šta je sa Kataloncima u Španiji, Korzikancima u Francuskoj ili Škotima u Ujedinjenom Kraljevstvu? Kada bi se svakoj etničkoj manjini dozvolilo da koristi prvo na samoopredeljenje, to bi izazvalo beskrajan krug haosa – rekao je Frojnd.

Prema njegovim rečima, ako Izrael krene dalje sa priznavanjem Kosova, doslednost u stavu o nepovredivosti suverenih granica će biti stvar prošlosti.

– Upravo sam zbog toga osnovao Udruženje prijateljstva Izrael-Srbija, jer sam video da previše Srba i Jevreja nije svesno naše zajedničke istorije. Naši narodi su živeli zajedno i umirali zajedno. Mi smo male nacije okružene neprijateljskim silama, ponosne na svoju tradiciju i kulturu, koje su tokom istorije videle kako su naše domovine napadane i okupirane. Tokom Drugog svetskog rata, zli ustaški režim ubijao je Srbe i Jevreje rame uz rame u Jasenovcu sa neizrecivom brtualnošću. Pa ipak, uprkos tome, ni Srbi ni Jevreji niakda nisu priznali poraz. Dakle, delimo mnogo zajedničkog. Moramo osigurati da niko ne uspe da zabije klin između Srba i Jevreja. Razmislite o priči o Svetom Savi i njegovom hodočašću u Svetu zemlju. Toliko je cenio izraelsku zemlju da je tamo drugi put hodočastio 1234. godine, u vreme kada je put bio težak i opasan – rekao je Frojnd.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here