EPA

Brisel od predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje “dalekosežnu odluku” o pitanju Kosova i Metohije, kazao je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, koji je uoči posete Beogradu i Prištini govorio o problemu Kosova na sastanku šefova diplomatija EU. Dodao je i da se Vučić s pravom pita da li EU nudi evropsku perspektivu zauzvrat.

Predsednik Srbije je, upitan da prokometariše tu izjavu, rekao da Lajčakova pozicija nije jednostavna i da mu nije lako kad dobije poruke iz Prištine da oni neće da razgovaraju.

– Suština je da Albanci očekuju da neko pritisne Srbiju da kaže nema problema i potpiše priznanje Kosova. Tako nešto se neće desiti – tvrdi Vučić.

On očekuje “korektan razgovor kao i uvek”, a nada da će EU razumeti da ne može neko da potpiše sporazum, a zatim donosi rezoluciju kojim negira postojanje srpskih opština ili kaže da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova.

– To su nemoguće stvari. Srbija je spremna da razgovara o različitim kompromisnim rešenjima. Na poruku “priznajte Kosovo, a pri tome dobićete ništa i vaš narod će biti izložen pogromu, kao što je bio 17. marta”, ne moram ni da govorim šta bi bilo i šta je odogovor Srbije – kazao je predsednik Srbije.

Zatvoriti sva pitanja

U EU ističu da je njihova ambicija i mandat da se dogovori tekst o sveobuhvatnom rešenju za sva otvorena pitanja koja će jednom zauvek biti zatvorena. Finalni sporazum je, kako kažu, “više od političkog dokumenta” i mora biti primenjiv i održiv.