Odluka protiv Artemija teška povreda ustava SPC

0

"Strahoviti su pritisci, ne bi li se Artemije, zbog svega za šta se zalaže, protiv ekumenizma, papizma, globalizma i novotarija u Crkvi, koje dražava i svet pokušavaju da nam gurnu u pravoslavlje, izgubio strpljenje i da bi ga optužili za raskol", rekao je Antonije na konferenciji za novinare.

 

Manastir ”Crna Reka”
 

 

Antonije je naglasio da Artemije "raskol neće napraviti", ali je ocenio da Sinod SPC radi u sprezi sa vlastima Srbije i ponaša se kao državni, a ne patrijaršijski.
Artemije je u "nekoj vrsti kućnog pritvora", dodao je Antonije i optužio vlasti da su "oglasile i sprovele lov" na episkopa raško-prizrenskog.

 

Ocenjujući da je Artemije "trn u oku" vlasti, Antonije je konstatovao da Sinod SPC nema nikakvo opravdanje u crkvenom zakonu za "svoje diktatorsko vlastoljublje".
Antonije je, međutim, potvrdio da Sinod ima pravo da podigne optužnicu protiv episkopa, da isledi slučaj ili da ga iznese pred Sabor SPC.

 

"Sinod može i da odredi administratora, ali jedino za upražnjenu eparhiju", predočio je Antonije i administratora eparhije raško-prizrenske, vladiku Atanasija optužio za "kaubojštinu".

 

Antonije je rekao da crkveni zakoni predviđaju mere za slučaj da duhovno lice krade, napominjući da se ne bi trebalo čuditi "ako pop postane lopov".

 

"Ima kanon crkve, ako je pop lopov treba da se raščini, skida mu se mantija, ali nikada nije bilo da država sa Sinodom zatvara", rekao je Antonije, aludirajući na Artemijevog sekretara Simeona, za kojim je raspisana poternica.

 

Oni imaju mnogo gore Simeone, na njihovoj strani, "ali ne možete im ništa", dodao je Antonije. On je objasnio da nastupa kao građanin Srbije i u ime udruženja "Istinoljublje", za koje je rekao da nije registrovano, ali ne da bi protestovao protiv SPC, već u ime "zaštite pravoslavlja". Antonije je na kraju zatražio hitno sinodsko povlačenje "gračaničke inkvizicije" i prekid pritisaka sekularne države na Crkvu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here