Pixabay.com
Ilustracija

Otkriven je veliki broj aplikacija koje su korišćene u kampanji za varanje korisnika preko SMS poruka.

Avast je sproveo istragu, tokom koje je otkriveno da je 151 aplikacija bila u vezi sa UltimaSMS kampanjom za prevaru korisnika. Prva među ovim aplikacijama je Ultima Keyboard 3D Pro, po kojoj je kampanja i dobila ime.Ukupno, korisnici su ove maliciozne aplikacije preuzeli više od 10,5 miliona puta u preko 80 zemalja.

Reč je o ovim aplikacijama:

Auxiliary Message
Element Scanner
Fast Magic SMS
Free CamScanner
Go Messages
Super Message
Great SMS
Travel Wallpapers

Ako imate neku od njih, smesta je obrišite sa vašeg uređaja.
Google je već zabranio svaku od ovih obeleženih aplikacija u svojoj Play Store prodavnici. Naravno, kompanija nema mogućnost da ih izbriše sa uređaja korisnika, pa se preporučuje da ih korisnici odmah uklone.

Aplikacije su bile preprušene u prilagođene tastature, skenere QR kodova, programe za obradu fotografija i videa, filtere za kamere, igre. Aplikacije su mogle da proveravaju lokaciju uređaja, IMEI i broj telefona, kako bi odredile koji kod i jezik da koriste za slanje poruka za varanje.

Ciljanim korisnicima bi se izmamili privatni detalji, a potom bi im se pojavljivale ponude za pretplatu na premijum SMS servise koji su koštali i do 40 dolara mesečno.

Google je u prošlosti već vršio velike čistke svoje Play Store prodavnice aplikacija, a uklanjao je programe koji su bili zaraženi Windows malverom, adverom i aplikacijama koje prate korisnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here