EPA/STR
Turska vojska

Ministar za nacionalnu odbranu Turske Hulusi Akar saopštio je da se u sirijskom Idlibu izvodi operacija pod nazivom “Prolećni štit”.

– Uspešno se nastavlja operacija “Prolećni štit” koja je bila započeta 27. februara kao odgovor na napad na turske vojnike. Do danas je uništen jedan dron i osam helikoptera, 103 tenka, 72 haubice, tri sistema PVO i ubijeno 2212 vojnika režima (predsednika Sirije Bašara Asada) – prenosi NTV reči ministra.

Akar je naglasio da cilj operacije “nije sukob sa Rusijom”.

– Naš zadatak je da sprečimo zločine koje vrši režim Asada, eliminišemo radikalne elemenate i sprečimo (talas) migracije – naglasio je ministar.

Još jedno u nizu zaoštravanje situacije oko sirijske provincije Idlib desilo se u četvrtak kada je sirijska avijacija napala turski konvoj. Tom prilikom poginulo je više od 30 turskih vojnika. Nakon toga turska vojska je izvela napad na položaje sirijske vojske.

Nešto ranije, u turskim medijima se pojavila informacija da je oboren sirijski avion u Idlibu, dok sirijski javljaju da je u pitanju turski dron. Zatvoren je vazdušni prostor iznad ove provincije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here