EPA/Antonio Bat
Ivo Josipović

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenjuje da odnosi Srbije i Hrvatske nisu dobri i da je u njima poslednjim godinama učinjen korak unazad, i smatra da samo razgovorom, direktnim, a ne preko senzacionalističkih medija, mogu da se unaprede odnosi dve zemlje, ali i u celom regionu.

– Potrebno je više otvorenih razgovora, ne preko senzacionalističkih medija, već za stolom, između vodećih ljudi, političara, javnih funkcionera i to je jedino što može doneti poboljšanje odnosa – rekao je Josipović u intervjuu za Tanjug u Istri, gde je učestvovao na skupu “Strateški ekonomski razgovori”.

Kako podseća, bio je učesnik odnosa dve zemlje od 2010. do 2015. godine i smatra da je u tom vremenu ozbiljno podignut kvalitet tih odnosa.

– Nažalost, čini mi se da je sada učinjen ozbiljan korak unazad, ali, na kraju krajeva, to je uvek i do unutrašnjih pitanja – rekao je Josipović.

Na pitanje šta učiniti da se poboljšaju odnosi Srbije i Hrvatske, odgovara da treba više razgovarati i raditi na projektima koji donose dobrobit i jednoj i drugoj strani, uz više ekonomske i kulturne saradnje.

Podseća da Srbija i Hrvatska imaju mnogo toga zajedničkog, kao i teške trenutke istorije iza sebe, ali je potpuno jasno da je sudbina obe zemlje u Evropskoj uniji.

– Hrvatska je sad unutra, bile je brža, a na Srbiji je da provede reforme i reši nabolnija pitanja, pre svega odnos prema Kosovu – rekao je Josipović, za vreme čijeg mandata je Hrvatska, pre tačno 10 godina, 2013, postala članica EU.

Josipović verujei i da će proces pristupanja Zapadnog Balkana, koji je zastao, biti nastavljen.

– Ne verujem u teoriju štapa i šargarepe, jer to nikad nije ništa rešilo. Treba jačati svest o tome da evropska budućnost svakoj zemlji donosi benefite i dobre okolnosti – kaže bivši hrvatski predsednik.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here