EPA/Will Oliver
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Odnosi turske vlade i SAD sve su napetiji otkako je administracija predsednika SAD Džoa Bajdena već u prvom mesecu svog rada kritikovala Ankaru zbog ljudskih prava, nakon čega je ove nedelje turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio Vašington da podržava kurdske militante koje smatra odgovornim za smrt turskih vojnika u Iraku, pišu svetski mediji.

SAD su bile su prisiljene da brzo krenu u smirivanje napetosti sa Turskom nakon što je Erdogan doveo u pitanje američku podršku posle smrti 13 turskih vojnika i policajaca koje je prethodno zarobila Kurdistanska radnička stranka (PKK) na severu Iraka, piše “Forin polisi”.

– Ako smo zajedno s vama u NATO-u, ako želimo da nastavimo naše jedinstvo, tada ćete se iskreno ponašati prema nama. Staćete uz nas, a ne uz teroriste – rekao je Erdogan.

To je, ukazuje “Forin polisi”, najnovija epizoda u dugotrajnim prepirkama dve zemlje. Američke snage borile su se zajedno s kurdskim Jedinicama narodne odbrane (YPG), povezanim s PKK, protiv Islamske države u Siriji, odnosno vojnog saveza koji i dalje ljuti Ankaru.

Vest o smrti 13 turskih vojnika i policajaca u planinskoj pećini na severu Iraka, pala je poput bombe u tursku napetu i podeljenu politiku, ocenjuje “Njujork tajms” navodeći kako je incident izazvao kritike Erdoganove opozicije ali i otvorio put podsticanju nacionalističkih osećanja i suzbijanju protivnika.

Bajdenov drugačiji ton

Uzavrelo neprijateljstvo turske vlade i administracije američkog predsednika Džoa Bajdena izbilo je na površinu početkom nedelje kada je Erdogan optužio SAD da podržavaju kurdske militante koje smatra odgovornim za smrt turskih vojnika, napisao je “Vašington post”, dodajući kako se čini da je neposredna eskalacija napetih odnosa izbegnuta nakon izjave američkog državnog sekretara da “teroristi PKK snose odgovornost” za smrt taoca.

Iako postoji niz područja u kojima američka vlada želi da sarađuje s Turskom, pojedini stručnjaci smatraju da će se Bajdenova administracija možda suočiti sa složenošću odnosa dve zemlje mnogo ranije nego što je to nameravala.

Spor oko kupovine ruskog odbrambenog sistema S-400, opredeljenje Bele kuće da kritikuje kršenja ljudskih prava i situacija u Siriji, ističe list, mogu dovesti do daljnjih prepirki Ankare i Vašingtona.

Bajden – koji je tokom predsedničke kampanje Erdogana nazvao “autokratom” – još uvek nije obavio prvi telefonski razgovor s turskim predsednikom. Uprkos tome, ocenjuje vašingtonski list, Bajden je već postigao drugačiji ton od svog prethodnika, Donalda Trampa koji je s Erdoganom imao bliske odnose bez obzira na dugogodišnja neslaganja oko politike u Siriji i odluke Ankare da kupi ruski protivraketni odbrambeni sistem S-400.

Erdogan se “udvarao” Trampu, ali…

Bajden je započeo svoje predsedništvo zauzimajući vidno oštriji stav prema Turskoj, a analitičari očekuju težak put između nelagodnih saveznika kako se njihovi interesi sve više razilaze. Turski predsednik Erdogan, poput mnogih čelnika koji su se “udvarali” Trampu, dobija hladnu reakciju Bajdena, čija je administracija veoma brzo kritikovala Tursku.

– Turska i SAD imaju različite interese i ne dele vrednosti. Dve zemlje mogu zajedno sarađivati na nekim pitanjima, ali ne postoji ništa dodatno što ih povezuje – rekao je Stiven Kuk, viši saradnik u Odboru za spoljne odnose sa sedištem u Njujorku.

Mediji takođe navode mišljenje analitičara Galipa Daleja, koji u svom eseju predviđa će se američko-turske napetosti pojačati, naročito jer su dve nacije imale različite stavove o tome šta znači resetovanje odnosa.

Za Bajdena, napisao je, resetovanje znači obnavljanje liberalnog međunarodnog poretka pod vođstvom SAD u kojem Turska preokreće svoje veze sa Rusijom i Kinom, dok za Erdogana “resetovanje odnosa znači da će se SAD pomiriti sa novom geopolitičkom stvarnošću u turskom okruženju, uključujući tu i ulogu Turske”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here