Z. Vicelarević
Svi zadovoljni: Mališani i odrasli na prvom druženju

U hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu priređeno je prvo okupljanje dece do pet godina starosti i njihovih roditelja. Inicijator ovog nesvakidašnjeg, ali veoma nadahnutog događaja je Minja Pucarević, Banjalučanin poreklom, a sada stanovnik Frankfurta.

– Ideja je da se na ovom duhovnom mestu Srba u Frankfurtu okupe naši najmlađi i upoznaju kroz igru i druženje. Blagoslov za ovo druženje smo dobili od oca Simona Turkića koji je odmah bio spreman da izađe u susret ideji da se naši najmlađi od malih nogu kroz ovo druženje upoznaju sa našom pravoslavnom verom i crkvom. Takođe je ovo i prilika da se roditelji upoznaju i da se ovo kasnije pretvori u prijateljstva koja će biti dobra i za njihovu decu. Ovo je prvi put i zadovoljan sam odzivom mladih roditelja koji su pronašli vremena da dođu sa decom. Veoma mi je drago zbog toga i molio sam se Bogu da dođe što više ljudi – kaže nam Minja.

Inicijator: Minja Pucarević

Bog je uslišio Minjinu molitvu i među nešto više od desetak devojčica i dečaka bili su i Nada(1) i Aleksej (3,5) Rankov. Oni su na druženje doveli mamu Tanju i tatu Milovana.

– Ovo je izuzetno dobra ideja jer u našoj zajednici u Frankfurtu nema ovakvih mesta za druženja zajedno sa decom. Nadam se da će ovaj koncept zaživeti i da ćemo se češće sretati, a verujem da će vremenom biti još više dece na druženjima. Suprug Milovan i ja smo redovno u našoj crkvi, a sada su i naša deca tu, da se družimo i porodično – kaže za “Vesti” mama Tanja Rankov.

Nikola Polić je došao sa Anđelom (5) i Tadejom (4) iz Ofenbaha.

– Ne samo da je ovo dobra ideja, nego je trebalo i ranije da se ovako nešto organizuje. A posebno mi se sviđa jer se to dešava pod okriljem crkve. Prošle nedelje su Anđela i Tadej bili prvi put u našoj crkvi i danas su ponovo tražili da dođu. Možete zamisliti koliko su srećni kada su videli da ima još njihovih vršnjaka. Primetio sam da su odmah započeli igru sa drugom decom – rekao je Nikola.

Redovno dolaze u crkvu: Porodica Rankov
Došli iz Ofenbaha: Anđela, Nikola i Tadej Polić

Na kraju druženja najmlađih i njihovih roditelja dogovoreno je da se ova okupljanja organizuju dva puta mesečno.

Najmlađi: Matija Đorđe sa mamom i tatom

Marsenići prvi stigli

– Ovaj projekat mi se veoma dopada, a za to imam i poseban razlog. Rođena sam u Hanoveru i pre 10 godina sam došla u Frankfurt. U Hanoveru imamo veliku lepu pravoslavnu crkvu i tamo su još u vreme kada sam bila mala organizovali veronauku za malu decu, folklor za mališane ovog uzrasta i sastanke kao što je ovaj. Dolaskom u Frankfurt, a pogotovo od kada smo dobili sina, uvek sam govorila da mi ovako nešto strašno nedostaje. Želim da pružim našem detetu onu radost koju sam imala kao mala u druženju sa našom decom u crkvi. To je dobro i zbog jezika, a i zbog samog vaspitanja naših potomaka koji će na ovaj način videti da ima još dece koja pričaju srpski jezik. Toliko sam se radovala da smo prvi došli na današnje druženja – kaže nam Nataša Marsenić Blagojević, koja je na druženje došla sa suprugom Milanom i njihovim sinom Matijom Đorđem Marsenićem koji je sa pet meseci bio najmlađi na druženju.

Igračke, voće, sokovi

Za ambijent i igračke usklađene za decu uzrasta do pet godina pobrinuo se Minja Pucarević, inicijator ovog događaja.

– Pored igračaka je vrlo bitno da se deca zdravo hrane. Tako da smo ovde imali sveže voće i povrće, pomorandže, jabuke, šargarepu i od toga smo napravili prirodne sokove pune vitamina koji su deci potrebni. Moja mama Drinka je pripremila zdravu čorbu od sočiva. Pored naše crkve kojoj sam veoma zahvalan, želim da naglasim da su nam pomogli Slobodan Mihajlović i njegova Lindas getrenke firma i Boris Tornjanski. Naravno pomogle su mi i mama Drinka i supruga Svjetlana – navodi nam Minja.

Dogovor: Ova okupljanja biće organizovana dva puta mesečno