Promo

Press konferencija povodom koncerta sastava SARS u beogradskoj Kombank Dvorani održana je danas u Klubu Lisabon, kultne Dvorane. Solo koncert koji će sedmočlana ekipa imati posle šest godina i čuvenog nastupa u Hali sportova, najavio je frontmen i vokal benda Žarko Kovačević uz podršku Nebojše Pavlovića (truba) i Milan Jejina (bubanj).

Govoreći o ovako velikom događaju za bend, kada smo iz doba normalnog prešli u neku “novu normalnost” lider benda je istakao da će ovaj nastup ostati isti uprkos pandemiji koja je napravila zastoj u muzičkoj industriji : “Neće biti razlike u nastupu, kao i uvek daćemo sve od sebe da napravimo noć za pamćenje. Ostaje da se i publika prepusti, pa da svi uživamo bez ikakvog opterećenja”, kaže Kovačević-

Nebojša Pavlović (truba ) i Milan Jejina (bubanj) sa svoje strane poručuju da je bend aktivno radio sve vreme i otkrivaju da će na koncertu u Kombank Dvorani biti premijerno izvedena najnovija numera “Hej kafano” : ” Pesma je u rege fazonu, i tematika pesme je u rasponu između satire i humora i ne odskače od onoga što smo do sada radili”, ističu članovi benda.

Podsetimo, uvek energična ekipa na bini, u sastavu vokal, prateći vokal, gitara, bas gitara, harmonika/klavijatura, truba i bubanj i ovoga puta prirediće svojim fanovima koncert pun dobrih vibracija. Beogradska publika je ipak imala prilike da ih sluša letos na Beer Festu, ipak ovoga puta biće u potpunosti posvećeni svojoj publici u kultnom prostoru nekadašnje Dvorane Doma sindikata.

Podsetimo bend poimence čine, pored Žarka Kovačevića i Nevena Filipović – prateći vokal; Aleksandar Luković – gitara; Nenad Đorđević – bas gitara; Milan Jejina – bubanj; Boris Tasev – klavijatura, harmonika
Nebojša Pavlović – truba

Biografija benda

Grupa S.A.R.S. (Sveže Amputirana Ruka Satriania) nastala je 2006. godine u Beogradu i oformili su je Dragan Kovačević – Žabac i Aleksandar Luković – Lukac. Prvu postavu benda, pored njih, činili su njihovi drugari sa kojima nastaju ideje za prve pesme benda. Vrtoglavu popularnost, tada mladom i relativno anonimnom bendu, donosi pesma „Buđav lebac” koju je bend objavio krajem 2007. godine.

Pesma postaje kulturološki fenomen i internet senzacija sa višemilionskim pregledima na YouTube-u i već krajem 2008. godine, bend dobija ponudu da album prvenac objavi za najveću srpsku izdavačku kuću PGP–RTS. Bend ubrzo počinje da snima pesme u legendarnom „studiju 5″ i u martu 2009. godine objavljuje svoj prvi album jednostavnog naziva „S.A.R.S.”. Album nailazi na fantastičnu reakciju kod publike i sledi uspešna koncertna turneja širom ex Yu prostora, nakon koje postaje jasno da S.A.R.S.-u predstoji ozbiljna muzička karijera.

Na samom početku 2011. godine bend objavljuje svoj drugi album pod nazivom „Perspektiva” kao free download izdanje u saradnji sa MTV-em koji je u veoma kratkom roku preuzet više od 80.000 puta. Album je bio nominovan za MTV Awards – Best Adria Act. Naslovnu numeru bend izostavlja sa albuma, a studijsku verziju pesme Perspektiva objavljuju zajedno sa spotom u januaru 2012. godine. Pesma postaje apsolutni hit i ruši sve rekorde gledanosti, te je do danas uspela da sakupi preko 39 miliona pogleda na YouTube-u.

Svoj treći studijski album „Kuća časti” bend objavljuje u martu 2013. godine i na njemu se našla i pesma Lutka koja ubrzo postaje najpopularnija pesma grupe S.A.R.S. i trenutno broji preko 66 miliona pogleda na YouTube-u, a ujedno postaje i najčešće birana pesma na venčanjima za prvi ples mladenaca, u celom regionu.

Pored velikog broja koncerata bend uspeva da održi tempo čestih objava novih izdanja, pa tako u naredne tri godine S.A.R.S. objavljuje čak četiri nova izdanja Ikone pop kulture (2014), Proleće (2015), Mir i ljubav – Live (2015) i Poslednji album (2016).

Pored toga bend je 2016. godine objavio i svoje prvo vinil izdanje, tj. kompilaciju pod nazivom „10″ povodom prvih deset godina postojanja. Nakon kratke izdavačke pauze, bend se okreće izdavanju singlova i tokom 2018. godine objavljuje tri nove pesme: Živim na Balkanu, Ljubav umire i Teško je.

Nakon duže izdavačke pauze, 2019. bend objavljuje svoj sedmi studijski album pod nazivom „Glava” koji nailazi na odličan prijem publike, a na njemu se našla i numera “Veruj mi” koja postaje favorit kako publike širom regiona tako i muzičkih urednika radio stanica.

Početkom jula ove godine, bend je objavio singl “Gluva” koji najavljuje novi album pod nazivom “Pismo” čije se izdanje očekuje uskoro.

Tokom svoje karijere bend je dobio brojne nagrade i priznanja, među kojima je najznačajnija „MTV Award – Best Adria Act” koju je bend osvojio 2016. godine kao najbolji regionalni izvođač.

S.A.R.S. je u periodu od svog nastanka, pa do danas, uspeo da održi preko 700 koncerata širom sveta, što u rasprodatim dvoranama, što na najznačajnijim muzičkim festivalima, i trenutno važi za jedan od najtraženijih autorskih bendova na prostoru Balkana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here