Privatna arhiva
U vinu je istina: Učestvovalo 14 proizvođača

Dan bez vina, kao dan bez sunca, kaže francuska poslovica, a Lozničani su nedavno, kada je po treći put održana “Priča o vinu” pod svodom Muzeja Jadra u Loznici, imali i sunčan dan i mnogo vina.

Na poziv domaćina manifestacije Centra za kulturu “Vuk Karadžić” ovoga puta došlo je četrnaest poznatih proizvođača vina iz Srbije i Makedonije, koliko je i maksimalno za prostor muzeja kroz koji je prošlo više stotina posetilaca, ljubitelja pića za koje se kaže da je š”dar bogova”.

Loznica je, kako se veruje, ime dobila po vinovoj lozi koja je nekada gajena u ovom kraju pa je pre tri godine odlučeno da se prvi put okupe vinarije. Izabrano je nesvakidašnje mesto, ono gde se uglavnom priređuju istorijske izložbe i gledaju eksponati, ali ovo nije, kako su rekli organizatori, obična izložba, ili sajam vina jer se ovde govori o istorijatu vina i gajenja vinove loze.

Lozničani su tokom šestočasovnog programa imali priliku da besplatno probaju vina vinarija iz Smederevske Palanke, Kovilja, Iriga, Knjaževca, Valjeva, Sremskih Karlovaca, Loznice, Erdevika, Velike Hoče sa Kosova i Metohije, a predstavile su se po prvi put i vinarije iz Negotinske Krajine, manastir Bukovo, Vimid i Matalj, kao i vinarija Grozd iz Strumice u Severnoj Makedoniji.

Milan Petrović predstavnik vinarije manastira Bukovo, kaže da je dolaskom mladog monaštva ona značajno obnovljena poslednjih desetak godina i da je prepoznatljiva njihova crna tamjanika koja se pominje u pesmama.

U manastiru Bukovo je 1887. osnovana prva vinogradarska škola u Srbiji, a tradicija gajenja vinove loze i proizvodnja vina u Negotinskoj Krajini neraskidivo je vezana za njega. Savo Jojić, vlasnik iriške vinarije Mačkov podrum kaže da je Loznica jedini grad u Srbiji koji ovakvu izložbu u muzeju organizuje i da je poruka ovakvih okupljanja da bez poezije, ljubavi i dobrog vina život ne bi bio potpun.

Grozd ne krije ambicije

– Grozd dolazi iz zemlje poznate po vinima, a vinarija raspolaže sa 700 hektara zasada i jedna je od većih na Balkanu. Ima oko 30 različitih vrsta vina koja izvozi u zemlje EU, Nemačku, Austriju, pa i Francusku, a trenutno nastoji da osvoji srpsko tržište – kaže Miodrag Ljubinković, zastupnik ove vinarije za Srbiju i BiH.

Provod uz Boeme

Pokretač manifestacije Goran Vilić, upravnik Muzeja Jadra, kazivao je o razvoju vinarstva i podsetio da je prošle godine bilo zastupljeno 11 vinarija, a “Priče o vinu” posetilo oko 800 Lozničana. Pošto su vino i muzika uvek išli zajedno tokom trajanja manifestacije posetioci su uživajući u crnim i belim vinima mogli i da pevuše uz muziku lozničkog akustičnog orkestra Boemi.