Tanjug
Aleksandar Vučić u Svilajncu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedavaće danas sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj će, kako se očekuje, glavna tema biti poslednja dešavanja na Kosovu. Sednica je zakazana za 10 časova u Palati Srbija, posle čega će se medijima obratiti jedan od članova Saveta.

Na prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare juče je počelo oduzimanje registarskih tablica sa oznakama sa severa Kosova, dok su građani koji imaju vozila sa oznakama iz Srbije bili prinuđeni da uzmu probne tablice i plate taksu.

Uvođenje ove mere reciprociteta od strane kosovskih vlasti, bilo je propraćeno slanjem specijalne naoružane jedince Rosu na prelaze, što je uznemirilo Srbe na severu Kosova koji su došli na prelaze da protestuju.

Na prelazima je tokom noći bilo mirno.

Dodatnu napetost na Brnjaku juče su izazvale Kosovske policijske snage koje su tokom popodneva ispalile nekoliko patrona suzavca na okupljene građane. Tokom noći na Jarinju je ostalo više desetina građana, a pripadnici Rosu bili su na svojim pozicijama u manjem broju.

Revoltirani merama koje je sprovela kosovska vlada, građani su sinoć na Jarinju i u Severnoj Mitrovici postavili transparente sa natpisima: Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština.

U obraćanju javnosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je pozvao Srbe na Kosovu da budu mirni i da se uzdrže.

“Najvažnije je da pokušamo da očuvamo mir, ali istovremeno izaći ćemo vrlo odlučno pred međunarodnu zajednicu. Ono što je sasvim sigurno, pogrom iz 2004. godine, divljanje nad Srbima i progon srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije nećemo dozvoliti”, poručio je sinoć Vučić.

Iz KFOR-a su u ponedeljak rekli da ova misija prati aktuelnu situaciju i da će ukoliko bude neophodno rasporediti svoje jedinice u cilju smirivanja situacije. Evropska komisija i ambasada SAD u Prištini pozvale su obe strane na smirivanje tenzija.

1 COMMENT

  1. Cuj ove huskace iz eu i americke ambasade. A za nase misice mogu samo reci lepo se naspavajte pa sednica. Boze cuvaj nas koji smo mi …..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here