Održite miris čistoće

0

 

Ukoliko spadate u ljude koji imaju problema sa neprijatnim mirisom tela, isprobajte sledeće savete.

 

Trljajte dok ne zasijate

 

Tuširajte se barem jednom dnevno, a ako možete i više puta, ukoliko je neophodno. Na taj način ćete sprati sav znoj sa sebe i smanjiti količinu bakterija koje vam se sakupljaju na koži. Inače, znoj sam po sebi nema nikakav specifičan miris. Međutim, kada se sa znojem pomešaju i sićušne bakterije, koje prirodno žive na koži, dolazi do umnožavanja i bakterije pri tome prozvode jako neprijatan miris. Čestim tuširanjem, posebno oblasti koje su sklone znojenju, možete prilično ublažiti neprijatne mirise.

 

Antibakterijski sapun

 

Kada se kupate, opredelite se, umesto običnog, za antibakterijski sapun. Kupanje ovim sapunom će i te kako smanjiti količinu bakterija koje se stalno gomilaju, a samim tim će nestati i neprijatni mirisi.

 

 

Ne ostavljajte nijedno mokro mesto

 

Kada završite sa tuširanjem, postarajte se da se osušite kompletno. Pažljivo se obrišite peškirom, tako da oblasti u kojima se preterano znojite budu skroz suve. Naime, bakterije koje izazivaju neprijatne mirise teže se množe na koži ukoliko je ona suva.

 

Jak dezodorans ili antiperspirant

 

Kada se dobro osušite, naprskajte malo jakog dezodoransa ili antiperspiranta ispod pazuha. Čak i ako dezodorans nema tu moć da zaustavi znojenje, ipak ima moć da prilično dobro zamaskira miris bakterija koje se sakupljaju na koži. S druge strane, antiperspiranti u sebi sadrže aluminijum-hlorid, supstancu koja umanjuje znojenje. Vodite računa da upotrebljavate dezodorans koji vam odgovara i ne izaziva alergiju ili crvenilo na koži.

 

Neka vam se i odeća sija

 

Ukoliko se puno znojite, potrudite se da menjate odeću što češće. Čista odeća doprinosi smanjenju neprijatnog mirisa tela. Ukoliko imate problema i sa neprijatnim mirisom nogu, bitno je da što češće menjate čarape, kao i da upotrebljavate sredstva protiv znojenja (ili protiv neprijatnih mirisa) nogu. Kada je reč o problemima sa znojenjem nogu, bitno je prilagoditi i obuću (birati obuću u kojoj se noge manje znoje).

 

Izbacite ili smanjite tešku hranu

 

Ono što jedete utiče na miris vašeg tela. Češki naučnici su ispitivali uticaj crvenog mesa na miris tela muškaraca. U jednoj fazi, muškarci su pod pazuhom imali uloške, radi "prikupljanja" telesnih mirisa, 24 sata nakon što su pojeli crveno meso, i još jednom, u drugoj fazi, s tim što tad nisu jeli crveno meso. Rezultati su pokazali da je miris tela bio mnogo prijatniji i manje intenzivan kada ispitanici nisu jeli crveno meso.

 

Dakle, hrana koja vas tera da se više znojite, poput ljutih papričica ili druge začinjene hrane, u određenoj meri doprinosi i neprijatnom mirisu vašeg tela. A aroma hrane kao što su crni ili beli luk takođe se zadržava u znoju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here