EPA/Malton Dibra
Predsednik Albanije Iljir Meta

Albanski predsednik Iljir Meta dobio je odgovor OEBS na pismo koje je poslao 26. jula, u kome je zatražio da ta organizacija “odigra ulogu medijatora” da bi se prevazišla višemesečna politička kriza u Albaniji, prenosi portal a1on.

U odgovoru OEBS poručuje da dijalog može biti uspešan ukoliko u njemu učestvuju sve zainteresovane strane.

“OEBS i njene institucije u okviru svog mandata biće spremne da obezbede podršku za takav sveobuhvatan proces. Ta podrška može da se fokusira na konkretne predloge za reforme, kao što je izborna reforma. Zato, ohrabrujemo sve strane da rade zajedno sa svim relevantnim izvršnim strukturama za potrebnu tehničku pomoć, uključujući i preporuke ODIHR povezani sa izborima“, navodi se u odgovoru.

Albanski predsednik je zahtev OEBS-u uputio dan nakon sastanka sa generalnim sekretarom te organizacije Tomasom Gremingerom, od koga je zatražio da OEBS posreduje u političkoj krizi u Albaniji.

Meta je naveo da OEBS može da zaustavi eskalaciju krize, koja, kako smatra, može da predstavlja opasnost i za ceo region.

Albanija se već nekoliko meseci suočava sa dubokom političkom i institucionalnom krizom nakon što je opozicija odlučila da napusti parlament i nastavi s protestima.

Opozicija je takođe bojkotovala lokalne izbore 30. juna na kojima je učestvovala samo vladajuća stranka Socijalistička partija Edija Rame i nekoliko manjinskih stranaka.

Albanska opozicija zahteva ostavku premijera te zemlje Edija Rame, formiranje tehničke vlade i raspisivanje prevremenih izbora na svim nivoima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here