EPA/Heiko Junge

Eksperti Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) predstavili su danas Stalnom savetu te organizacije izveštaj u kojem konstatuju da je Moskva u sukobu protiv Ukrajine više kršila međunarodno pravo nego Ukrajina.

U izveštaju se navodi da postoje jasne naznake da su ruske snage kršile humanitarno međunarodno pravo.

“Da se Rusija pridržavala svojih obaveza u izboru ciljeva i upozorenju na napade, kao i u vezi sa zaštićenim objektima kao što su bolnice, bilo bi manje žrtava i povređenih civila”, istakla je ekspertska grupa.

Ekspertsku grupu čine austrijski ekspert za međunarodno pravo Volfgang Benedek, njegov švajcarski kolega Marko Sasoli i češka stručnjakinja za ljudska prava Veronika Bilkova i oni su po nalogu Stalnog saveta OEBS od 15. marta analizirali situaciju u vezi s ljudskim pravima u Ukrajini od početka oružanog sukoba 24. februara.

Osnova misije je bio “Moskovski mehanizam” OEBS, za čije aktiviranje je glasalo 45 država članice OEBS 3. marta.

U izveštaju se na oko 100 strana navode kršenja prava i problemi na ukrajinskoj strani, posebno u ophođenju prema ratnim zarobljenicima. U vezi s nedavnim snimcima koji prikazuju kako ukrajinski vojnik puca na ruskog zarobljenika, prema autorima analize, postoje konkretne naznake da se radi o ratnom zločinu koji ukrajinske vlasti treba da istraže.

Takođe eksperti, koji iz bezbednosnih razloga nisu mogli da istragu vode na licu mesta, kritikuju i najavu Kijeva da krivično gone ruske zarobljenike za učešće u oružanim sukobima. Kritikuju i što se javno prikazuju zarobljeni ruski vojnici.

U izveštaju eksperti nisu dali odgovor na pitanje da li ruski napad na Ukrajinu može biti smatran sistematski planiranim napadom na civile. Navodi se, međutim, i da se dokumentovani slučajevi ciljanih ubistava civila, među kojima su novinari i državni službenici, mogu posmatrati kao “deo zločina protiv čovečnosti”.

Ukazali su da i Rusija i Ukrajina moraju da se pridržavaju međunarodnih obaveza.

“Kršenja su se dogodila na obe strane. Ali kršenja od strane Rusije su teža i veća”, konstatovano je u izveštaju.

1 COMMENT

  1. Ne znam, šta bi taj termin “jasne naznake” trebao da znači i kako može da se upotrebi u izveštaju! Valjda izveštaj treba da govori o činjenicama,barem onim, koje se iz sedišta OEBS vide, a ne o naznakama!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here