OECD: Privlačenje investitora-izlazak iz krize

0

"Tehnološki sadržaj izvoza u tom regionu, naročito na zapadnom Balkanu, izuzetno je nizak, znatno ispod proseka, na primer novijih članica Evropske unije. Nove direktne investicije mogu, između ostalih pogodnosti, pomoći da se to promeni i da se izgrade prilagodljivije ekonomije", ukazao je generalni sekretar OECD Anhel Gurija.

Zemlje jugoistočne Evrope su od prvog IRI u 2006. načinile značajan napredak, na primer, u daljoj integraciji u multilateralni trgovinski sistem i unapređenju zakonskih sistema koji su narušavali pristup finansijama i zaštiti fizičke svojine. Nastavljanje reformi je, međutim, od ključnog značaja, ukazala je OECD.

Preporuke u IRI 2010, koje su zasnovane na kombinovanom iskustvu članica OECD, trebalo bi da daju podršku naporima ekonomija jugoistočne Evrope za povećanje investiranja.

 

OECD je u analizi "Indeks investicionih reformi 2010" (IRI 2010) dala kvalitativnu i kvantitativnu ocenu politike i institucija koje najviše narušavaju klimu za direktne investicije u 10 zemalja: Srbiji, Albaniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Kosovu (u okviru rezolucije UNSCR 1244/99), Moldaviji, Crnoj Gori i Rumuniji.

Rezultati analiza za taj region u celini pokazuju da vlade tih zemalja treba da unaprede sistem obrazovanja i obuke sa ciljem zadovoljenja potreba poslodavaca, na primer, putem obezbeđivanja odgovarajućih škola i fakulteta i intenziviravanja konsultacija sa privatnim sektorom, zatim, da ubrzaju prihvatanje zakona i standarda EU, kao i sanitarnih i fitosanitarnih mera i s tim u vezi povećaju ljudske i finansijske resurse.

Vlade zemalja tog regiona takođe treba da pomognu kompanijama da dobiju pristup finansijama putem unapređenja funkcionisanja aranžmana kreditnih garancija i regulisanja mikrofinansija, kao i da rade sa susedima na razvoju infrastrukture, naročito u takvim oblastima kao što su mreže autoputeva i železnica, kako bi pojedinačne ekonomije i region u celini postali privlačniji za međunarodne investitore.

One takođe treba da učine više na boljoj proceni vrednosti i uticaja vladinih regulativa koje nanose štetu poslovnom sektoru i na zaštiti prava intelektualne svojine, borbi protiv falsifikovanja i na povećanju transparentnosti propisa i procedura, vezanih za poslovanje, na lokalnom nivou.

OECD je najavio da će sa svim vladama u regionu jugoistočne Evrope razmotriti kako da se najbolje iskoristite nalazi iz ove studije da bi se pomogao proces reforme investicione politike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here