Z. Vicelarević
Ukazao na jedinstvo naroda: Pukovnik Cimbaljević

Izaslanstvo odbrane Srbije u Berlinu, Generalni konzulat Srbije u Frankfurtu, Srpska pravoslavna crkvena opština u Frankfurtu i Srpski kulturni centar iz Ofenbaha organizovali su centralnu komemorativnu svečanost u Nemačkoj u slavu svim nevinim žrtvama agresije na SR Jugoslaviju 1999.

U prostorijama SKC u Ofenbahu ujedno je odata počast svim besmrtnim herojima naše vojske koji su zemlju odbranili od višestruko jačeg protivnika. Priređena je i izložba “78 dana kroz 78 slika”, kojom su delimično dočarane strahote koje je naš narod prošao tokom bombardovanja.

U ime domaćina skupa prisutne je pozdravio Goran Tomić, član predsedništva SKC-a, komemoraciju je otvorio Branko Radovanović, generalni konuzl Srbije u Frankfurtu, da bi posle kratkog filma o bombardovanju minutom ćutanja odata počast žrtvama. Andreja Lović je recitovao pesmu Dušana Cimbaljevića “Nebeski hor”.

Pukovnik Dejan Cimbaljević, izaslanik odbrane Srbije u Berlinu, govoreći o danima napada NATO-a na SRJ, istakao je da ni 20 godina kasnije problem Kosova i Metohije još nije rešen.

Posle komemoracije, pukovnik Cimbaljević je za “Vesti” rekao da je na predlog Ministarstva odbrane odlučeno da centralna komemoracija za Nemačku bude u SKC Ofenbah zato što je na istom mestu obeleženo 100 godina od Velikog rata.

– Prošlog novembra smo uvideli da je ovde organizacija na najvišem nivou. Prezadovoljan sam zato što se ovde moglo videti jedinstvo celokupnog srpskog naroda u dijaspori isto kao i jedinstvo u otporu NATO agresiji. Svestan sam da su i oni dali svoj doprinos u teškim danima po srpski narod.

Marija Radošević i Maksim Buculjević iz Frankfurta su u vreme bombardovanja bili mali, ali su od članova svojih porodica čuli o strahotama tokom 78 dana.

– Drago mi je što se i ovde obeležava 20 godina od bombardovanja i drago mi je što mlađi mogu da saznaju činjenice koje do sada nisu imali prilike da čuju i vide. Treba zapamatiti i ne zaboraviti sve što nas je zadesilo, pogotovo mlađi naraštaji i ovo je dobra prilika za to. Ljudi koji su se borili i svoje živote dali za otadžbinu ne smeju biti nikad zaboravljeni. Film je bio poučan kao i slike stradanja koje smo mogli da vidimo na izložbi – rekao je Maksim.

Komemoraciji su prisustvovali i Vojin Dragišić i Vladimir Rajić, konzuli Srbije u Frankfurtu, otac Simon Turkić, starešina Srpske pravoslavne opštine Frankfurt i brojni predstavnici srpskih klubova i udruženja iz nemačke pokrajne Hesen.

S terase u podrum

Ivana Marijanović i Marko Belić su takođe prisustvovali komemoraciji, a Marko je u vreme bombardovanja imao četiri godine i živeo je u Beogradu:

– Ostale je nešto urezano u pamćenje iz vremena agresije. Živeli smo u Mirijevu, u zgradi na sedmom spratu i bio sam na balkonu kad su počele da padaju bombe. Rekao sam mami da je vatromet i da je Nova godina. Nisam tada znao šta je to i koliko je opasno. Znam da me je mama brzo uzela sa terase i odnela u podrum gde je bilo mračno i svi su bili uplašeni. Sećam se i da smo puno puta silazili u podrum, a tek kasnije sam shvatio šta se to stvarno dešavalo. Dodao bih da je komemoracija i izložba slika vrlo dobro organizovana – kazao je Marko Belić.

Poruka braći Grcima

– Na kraju komemoracije smo poslali poruku našim prijateljima Grcima, pre svega, njihovom i našem heroju Marinosu Ricudisu koji je, kao kapetan bojnog broda, odbio naređenje da napadne bratsku Srbiju, za šta je nagrađen od srpskog naroda i od Srpske pravoslavne crkve ordenom – rekao je Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu.

Izvor:
Z. Vicelarević

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here