Oficir VRS: Nismo činili zločine

0

Odbrana u četvrtak: Ratko Mladić

Major Dunjić je to izjavio na suđenju ratnom komandantu VRS Ratku Mladiću (71), optuženom za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

 

Dunjić je izjavio da je njegova brigada isključivo branila šest sarajevskih opština u kojima su živele "desetine hiljada" Srba pred
ofanzivama Armije BiH.

 

Svedok je negirao da je njegova jedinica koristila snajpere, tvrdeći da je teren bio nepovoljan za to. Potvrdio je, međutim, da je brigada koristila artiljerijske granate teških kalibara protiv ciljeva u gradu, "jer ovo je bio rat, a ne partija šaha".

 

Sugestiju tužioca, tokom unakrsnog ispitivanja, da su te granate pogađale i civilne objekte, Dunjić je odbacio rečima: "Mi smo otvarali vatru na neprijatelja, njegove jedinice i borbene položaje".

 

"Znači, ne na civile?", pitao je zastupnik optužbe.

 

"Možda ih je i bilo, ali ako neprijateljske snage na nas dejstvuju iz civilnog
objekta, to više nije civilni objekat, nego legitimni vojni cilj po kojem smo mi delovali", odgovorio je svedok.

 

Upitan o generalu Armije BiH Jovu Divjaku, Dunjić je uzvratio: "On je Srbin koji je izdao srpski narod i stavio se na muslimansku stranu". Svedok je potvrdio da je pod njegovom komandom u Igmanskoj brigadi bila i grupa "šešeljevaca" koju je predvodio Branilav Gavrilović zvani Brne, rekavši da su oni bili pripadnici VRS i da su se pridržavali međunarodnih ratnih konvencija.

 

Prema tužilaštvu, ta grupa je palila i pljačkala imovinu Muslimana i Hrvata i činila druga zlodela. Dunjić je tvrdio i da su kroz zonu odgovornosti njegove jedinice ka
Sarajevu slobodno prolazili humanitarni konvoji, uprkos tome što ih je ABiH koristila za švercovanje oružja i municije.

 

Sledećeg svedoka odbrane, Mladićevi advokati će pred sudije izvesti u četvrtak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here