Tanjug/AP

Ambasada SAD u Srbiji ocenila je da “Ratko Mladić ne treba da bude lice koje Beograd pokazuje svetu”, povodom incidenata i hapšenja aktivistkinja koje su u utorak jajima gađale mural sa likom haškog osuđenika Ratka Mladića.

“SAD i Srbija su posvećene osnovnim vrednostima, uključujući toleranciju, ljudska prava i vladavinu prava. Ponekad je izazovno pomiriti se sa teškim trenucima iz prošlosti – i za SAD, i za Srbiju – ali nema ničeg časnog u zaštiti memorijala ratnog zločinca osuđenog za genocid i zločine protiv čovečnosti. Nadamo se da će se Srbija fokusirati na svetliju, inkluzivniju budućnost, pre nego da iznova prolazi kroz bol, mrak i podele iz devedesetih godina”, navodi se u pisanom odgovoru portparola ambasade SAD za Glas Amerike.

I EU je pozvala Srbiju da se uzdrži od veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina, kao i da radi na pomirenju, navodi se u pisanom odgovoru portparolke EU Ane Pisonero na pitanja Glasa Amerike u vezi sa incidentima i hapšenjem akvitistkinja koje su jajima gađale mural sa likom haškog osuđenika Ratka Mladića u Beogradu.

“Stav EU je čvrst i jasan: potrebno je efikasno prevazići nasleđe prošlosti, uzdržati se od veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina i negovati pomirenje. Od zemlje koja teži članstvu u EU očekuje se da se uskladi sa osnovnim vrednostima EU – vladavinom prava, demokratijom, pravdom”, navodi se u pisanom odgovoru portparolke Pisonero.

U EU podsećaju da Srbija treba da nastavi i produbi reforme u domenu slobode govora i rešavanju pitanja ratnih zločina.

“To je od ključne važnosti za napredak zemlje na evropskom putu”, zaključuje se u pisanom odgovoru.

Kod murala sa likom Ratka Mladića u centru Beograda, u utorak su izbili incidenti, a policija je uhapsila šest osoba zbog “narušavanja javnog reda i mira”.

Na mural haškom osuđeniku u sredu je bačena kofa kreča.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here