EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Portparol američke ambasade na Kosovu Erik Brasil rekao je da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene podršci Kosovu u Savetu Evrope, ali da je za odluku o članstvu potrebna saglasnost država članica SE.

– Sjedinjene Države ostaju posvećene podršci Kosovu jer ono zauzima mesto koje mu pripada kao suverena i nezavisna država pored svojih suseda u evropskim i evroatlantskim institucijama, uključujući i članstvo Kosova u Savetu Evrope. Odluka da se pridruži ovim programima i organizacijama zahteva saglasnost i odobrenje ovih institucija i njihovih država članica, a ne samo Sjedinjenih Američkih Država – rekao je Brasil.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala je prošle nedelje podnela prijavu Kosova za članstvo u Savetu Evrope. Procenjuje se da će glavna korist od eventualnog članstva Kosova u Savetu Evrope biti za građane jer će imati pristup Evropskom sudu za ljudska prava.

Zamenik premijera Besnik Bisljimi je na poslednjoj sednici Vlade rekao da je zahtev Kosova za članstvo u SE podnet u punoj koordinaciji sa prijateljima i partnerima Kosova.

2 COMMENTS

  1. sTA JE gospodinee jenki sa washingtonskim sporazumom.Gde vam je demokratija i medjunarodno pravo kojeg sada ne ispustata iz usta kada je vama u interesu.Za sve ostale to pravo ne vazi za vas kada bombardujete,aJugoslaviju,Irak,Libiju.Siriju.Afganistan.I hitler je bar donekle postovao sporazume.A vi ne postujete ni Boga ni Vraga.

  2. sta podrzavaju, pa oni ih guraju. koji bre vasington treba se okrenuti istoku. ovi hooce da nas uniste..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here