Oglasila se Dua Lipa: “Svaki put kad objavim nešto o Kosovu nastane haos”

5
EPA/Facundo Arrizabalaga
Dua Lipa

Nakon što je šokirala mnoge u Srbiji, a i širom sveta svojom objavom o “Velikoj Albaniji”, pevačica Dua Lipa (24) oglasila se na društvenoj mreži Instagram, i poručila da “svi zaslužujemo da budemo ponosni na svoje poreklo”.

“Namera mog prethodnog posta nije bila da izazove mržnju. Veoma sam tužna i ljuta što je moja objava pogrešno shvaćena od strane nekih grupa i pojedinaca koji promovišu etničku razdvojenost, nešto što ja strogo odbijam. Svaki put kad objavim nešto o Kosovu, u komentarima nastane haos, čak i ako se radi o lepim stvarima kao što su hrana i muzika, i susrećem se sa snažnim otporom prema autentičnoj albanskoj kulturi”, navela je ona i dodala:

“Svi zaslužujemo da budemo ponosni na svoje poreklo, odakle god da smo. Samo želim da moja zemlja bude predstavljena na kartama i da mogu s ponosom da pričam o svojim albanskim korenima i matičnoj zemlji. Ohrabrujem sve da prihvate svoje nasleđe i da uče i slušaju jedni od drugih. Mir, ljubav i poštovanje prema svima”, napisala je britanska pevačica albanskog porekla.

Podsetimo, Dua Lipa je objavila fotografiju “Velike Albanije” na društvenim mrežama, kada je od kompanije Apple zatražila da na svoju mapu uvrsti Kosovo, kao nezavisnu državu, a koja bi obuhvatala delove današnje Srbije, Grčke, Severne Makedonije i Crne Gore.

Lipu su podržale i brojne njene koleginice, mešu kojima je “najglasnija” bila Rita Ora. Ora, koja ima 6.7 miliona pratilaca na Tviteru, objavila je fotografiju na kojoj piše “Stavite Kosovo na mapu”. Označila je, pritom, kompaniju Apple, ali i sve popularne pevačice albanskog porekla: Bebe Redžu, Avu Maks, Dafinu Zećiri, Eru Ištrefi i Dua Lipu.

Ko je Dua Lipa?

Dua Lipa se rodila u Londonu 1995. godine, kao dete albanskih roditelja iz Srbije, koji su napustili Prištinu devedesetih godina. Više detalja je otkrila u jednom intervjuu za “Gardijan” u kojem je objasnila da je njena porodica zbog dešavanja na Kosovu 1992. godine prebegla u Veliku Britaniju.

Ona je tada ispričala da je po majci Anesi bosanka, a da je otac Dukagjin Lipa sin istoričara Seita Lipe, direktora Instituta za istoriju na Kosovu. Ispričala je da je po dolasku u London njeni roditelji radili kao konobari po raznim kafićima i barovima i da su u želji da pruže svetliju budućnost svojoj ćerki Dui Lipi, njenom bratu i sestri, otac uveče pohađao poslovne kurseve, a majka se prekvalifikovala za poslove u turizmu i putovanjima.

“Dok sam ja išla u školu, i oni su ponovo išli u školu”, pričala je Lipa, čiji je otac diplomirao kad je ona napunila 11 godina. Ocu je tada ponuđen posao u Prištini, pa se porodica seli nazad na Kosovo.

“Iako sam govorila jezik, nisam znala ni da čitam ni da pišem albanski”, ispričala je. Život na Kosovu, priča Lipa, pomogao joj je da shvati da nije samo devojčica iz Londona, kao što je uvek mislila, već je upoznala i svoje albanske korene.

5 COMMENTS

  1. Primili smo vas u nasu kuću i dali sobu a onda ste nam uzeli kuću na silu jer ste puno jači od nas. To vam nije bilo dovoljno nego sad hoćete da se dobrovoljno odreknemo nase kuće i da je prepišemo vama. Za džabe.

  2. Treba shvatiti i ovo dete Dua Lipu, kao pravog patriotu, i skinuti joj kapu na tome. Nekog ko iskreno voli svoj narod i koji se bori i boriće se za njega. Da je sreće je više takvih. Mi imamo ljude koji su uspeli u svetu, koji se tek tu i tamo sete i Srbije i Kosova. O komunističkim tajkunima koji su se zaklinjali Titu da će odreći i slave i porodice i Boga i nacije – da ne govorimo, oni su čim su uhvatili prvu veću paru, strahuju da im jeneko ne oduzme, i svaku savest i nacionalnu osvešćenost su sami sebi isekli – da im ne bi smetala u biznisu. Mislim da je zato čitava ova vest spinovana. Nije udarila onako kako bi nas sve trebala udariti. Vidimo kako ova lepa naša dušmanka – Dua Lipa pomaže svoj narod, a naše najbolje sinove i ćerke našeg naroda…. te “naše” zvezde, zvezdice i tajkuni menjaju i prezimena, za narod baš briga. I prezimena menjaju da ih ono kao previše srpsko, ne bi sećalo na prost narod iz kog su potekli, i na tople majčinske grudi voljene i verne majčice Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here