EPA/Tolga Bozoglu

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu pozvao je Jermeniju da “prestane sa provokacijama” protiv Azerbejdžana.

“Jermenija treba da prekine svoje provokacije i da se fokusira na mirovne pregovore i saradnju sa Bakuom”, naveo je Čavušoglu na Tviteru.

Sukobi velikih razmera u toku su danas na tri mesta na granici Jermenije i Azerbejdžana.

Jerevan je optužio snage Bakua da nastoje da napreduju na jermensku teritoriju.

Dve zemlje su decenijama bile u sukobu oko Nagorno-Karabaha, koji je istorijski imao većinsko jermensko stanovništvo, ali je legalno bio deo Azerbejdžana pod Sovjetima.

pOSLE raspada Sovjetskog Saveza, Nagorno-Karabah je proglasio nezavisnost od Bakua kao Republika Arcah, uz podršku Jerevana, što je izazvalo trogodišnji rat.

Rat je završen 1994. pobedom Jermenije, a Nagorno-Karabah je četvrt veka bio pod kontrolom Jermenije, iako njegov status nikada nije međunarodno priznat.

Posle decenije stagnacije, Azerbejdžan je iznenada ponovo zauzeo velike delove regiona 2020. godine, primoravši Jermeniju na velike teritorijalne ustupke. Ovo je uključivalo odredbu koja ograničava pristup Jermena regionu na jedan bezbedan koridor koji nadgledaju ruske mirovne snage.

Od tada je primirje nekoliko puta prekidano.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here