Tanjug
Predrag Kon

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da su mere uvedene u cilju suzbijanja koronavirusa dale rezultate, ali da se ne sme zanemariti ni obuhvat vakcinacije.

– Epidemijski proces ima neke svoje zakonitosti, postoji inkubacija, postoji neki period koji mora da prođe da bi videli bilo kakav efekat nekih mera. Pre dve nedelje je uvedeno zatvaranje i sada se vrlo jasno vidi delovanje mera, ali ne smemo zanemariti obuhvat vakcinacijom koji je impozantan – rekao je Kon.

On je naveo da je u Beogradu više od 34 odsto punoletnih vakcinisano.

Kon je naglasio da se jasno vidi usporavanje virusa i pad.

– Sada jeste bolje. I to ozbiljno bolje se vidi u Beogradu. Broj zaraženih počinje brže da pada. Vakcina radi u Beogradu i to dobro – istakao je Kon.

On je rekao da nema razlike između marketa, tržnih centara i ugostiteljskih objekata.

– Svaka prodavnica ima svoju obavezu, nemamo situacije kao u velikim centrima gde je sve pod jednim krovom. Pritisak je ogroman, jer je u samom startu sve zatvoreno pa je popuštano za 3-4 dana na osnovu svih zahteva koji su stigli, oko 85 zahteva smo dobili. Nakon konsultacija videlo se da može da se popusti s određenim merama, koje su korigovane. Nama je naophodno da se uzajamno slušamo. Na to što čujemo od ugostitelja reagovali smo sada sa baštama, nije da smo mi želeli da pada sneg. To je viša sila – istakao je dr Kon.

Počeo je brz pad i sada je već ispod 1.000 novozaraženih.

– Niko možda nije očekivao da padne broj tako brzo, ali vakcina dobro radi u Beogradu – istakao je Kon.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime