EPA/Fehim Demir
Valentin Incko

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je ocenio da su reakcije političara iz Republike Srpske na njegovu odluku da zakonski zabrani negiranje genocida, bile očekivane i možda čak, kako tvrdi, nešto blaže nego što je očekivao.

Incko je na pitanje da li očekuje da bi moglo doći do blokada institucija BiH, rekao da bi svaka aktivnost političkih stranaka koja bi paralizovala institucije, bila korak u pogrešnom smeru i loša usluga građanima koje tvrde da predstavljaju.

Upitan da li ga brinu izjave političkih predstavnika Republike Srpske koji tvrde da je on najodgovornija osoba za politički haos u BiH, Incko je rekao da je poznata taktika domaćih političara da koriste visokog predstavnika kao “žrtveno jagnje”.

– Oni to isto rade i sa drugim predstavnicima međunarodne zajednice i optužuju ih za različite prekršaje, što naravno nema uporišta u stvarnosti – izjavio je Incko.

Naveo je da je veličanje ratnih zločinaca, poricanje genocida i ratnih zločina nešto što političari u BiH nikada ne bi trebalo da rade, ali da neki to ipak rade.

Napominje da je odluka o nametanju izmena i dopuna Krivičnog zakona BiH o zabrani negiranja genocida isključivo njegova odluka, i da nije bilo političkih pritisaka.

– Ako političari nastave sa destruktivnim pristupom, uskoro će od Bosne i Hercegovine napraviti praznu zemlju koja nije dobra nikome. Zadatak političara je da zaustave egzodus mladih ljudi iz zemlje, a ne da ga ubrzaju oštrom retorikom i neodgovornim potezima – poručio je Incko, koji ove nedelje zvanično napušta funkciju visokog predstavnika u BiH, a na njegovo mesto dolazi Kristijan Smit.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here