EPA-EFE
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da postoje politički razlozi iza odluke Svetske antidoping agencie (WADA) da zabrani ruskim sportistima učešće na svim međunarodnim takmičenjima u naredne četiri godine.

WADA je juče suspendovala takmičare iz Rusije zbog malverzacija sa laboratorijskim podacima, pa ruski sportisti pod zastavom svoje zemlje neće moći da učestvuju na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, kao i na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru dve godine kasnije.

– Po mom mišljenju, a mislim da su svi sa tim saglasni, svaka kazna još od Rimskog prava, treba da bude individualna i bazirana na tome šta je neka osoba uradila. Kazna ne može da bude kolektivna i ne može da utiče na one ljude koji nisu napravili prekršaj – rekao je Putin posle sastanka Normandijske četvorke u Parizu, prenosi Rojters.

Rusija ima 21 dan da uloži žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani, a svi sportisti koji dokažu da nisu umešani u doping skandal, moći će da se takmiče pod neutralnom zastavom.

– Mislim da stručnjaci iz WADA to dobro razumeju. Ako neko od njih donosi odluke o kolektivnom kažnjavanju, mislim da se može pretpostaviti da temelj takve odluke nije briga o čistoti međunarodnog sporta, nego politička odluka, koja nema nikakve veze s interesima sporta ili olimpijskoga pokreta – dodao je ruski predsednik.

Putin je rekao i da Moskva ima temelje za žalbu protiv odluke WADA, jer kako kaže, zaključci tog tela ne sadrže optužbe upućene ruskom Olimpijskom komitetu.

– Ako nema pritužbi protiv neke zemlje, onda ona mora da se takmiči pod svojom zastavom. To je zapisano u Olimpijskoj povelji. To znači da odluka WADA krši povelju. Imamo temelja za žalbu – zaključio je Putin.

1 COMMENT

  1. Ako bude zabrane i dalje, neka se svi oni koji mogu da se takmice budu sa nama zajedno, pod Srpskom zastavom!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here