EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Kristijan Šmit

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da BiH neće postati centralizovana država, ali da se njena funkcionalnost mora poboljšati.

On je na prvoj pres konferenciji od stupanja na dužnost rekao da država mora postati ujedinjujući element, a da ne može i ne sme biti pretnja nijednom entitetu ili kantonu.

– Ja ću nadograditi entitete kako bi država funkcionisala. Moramo ojačati zajedništvo, fokusirati se na zajedničkim tačkama, a ne na razlikama – istakao je Šmit.

Ocenio je da se previše vremena troši na prošlost i ukazao da je neophodno poštovati istoriju, posebno žrtve, bez obzira na nacionalnost i zaključiti šta učiniti u budućnosti da budu sprečene slične stvari.

Šmit je naglasio da svaki ratni zločin mora biti sankcioniran, bez obzira na to ko ga je počinio.

– Govorimo o pojedinačnoj krivici i nikada se ne može govoriti o kolektivnoj krivici naroda. Ja kao Nemac znam dobro o čemu govorim. Nema razloga da se veličaju pravosudno osuđeni ratni zločinci – dodao je visoki predstavnik.

Ukazao je da oni koji žele da budu biti deo EU moraju poštovati evropske direktive, navodeći da je zakon koji se tiče sećanja na žrtve odavno standard EU i da će biti deo razgovora o pridruživanju.

Šmit je rekao da će se striktno pridržavati Dejtonskog sporazuma.

– Hoću da imamo zajednički interes. Znajte, ja nisam naivan. Znam veoma dobro nakon 30 godina rada u Nemačkoj i EU kako stvari mogu biti komplikovane – dodao je Šmit.

Istakao je da je opredeljen da tri konstitutivna naroda budu apsolutno politički na istom nivou i da je spreman na razgovor o problemima.

3 COMMENTS

  1. Gospodin Smit neka pokaze dokument o krgalnom izboru.
    Nece istoriju.Normalno jer ne zeli da seprica za nedela koja nikad nidu procesuirana a na Srbima pocinise Nemci sa svojim satelitima na balkanu.
    -logor za decu
    -logor Jasenovac i druga stratista
    -ubijanje 100 Srba za jednog Nemca
    -izvodjenje djaka iz skole i ubijanje(Kragujevac)
    Kada ce Nemci javno priznsti svoja zlodela nad Srbima koja pocinise sa svojim trabantima?

  2. ,,Trla baba lan,da joj prodje dan,,Posle svega dosad,Krajine,RS i kosova da im verujemo.To mozr samo malumnici……

  3. Normalno….
    Ali teško da će vam poći za rukom da prekrojite istoriju i budućnost.
    Ista vam je priča i vama i ustašama i balijama…
    Samo preko nisana sa vama

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here