pixabay.com
Foto: Ilustracija

Operacije američkih ratnih brodova u Crnom moru imaju „rutinski karakter“, izjavio je zvanični predstavnik Pentagona Džon Kirbi.

Rusija smatra da povećana aktivnost NATO-a u Crnom moru komplikuje situaciju u sferi bezbednosti crnomorskog regiona, izjavio je za Sputnjik zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

– To je normalan razvoj događaja za vojnike Sjedinjenih Američkih Država, i mi, naravno, koordiniramo ulazak brodova u Crno more sa Turskom u skladu sa Konvencijom iz Montrea – rekao je Kirbi napominjući da neće govoriti „o hipotetičkim ili budućim operacijama“.

Predstavnik Pentagona je odbio da komentariše izjave medija o planovima Vašingtona da pošalje dva broda kroz Bosfor sledeće nedelje.

Prema njegovim rečima, američke vojne snage „će plivati, leteti i kretati se po zemlji gde je to dozvoljeno“.

– Povećana aktivnost NATO-a u Crnom moru je faktor, koji komplikuje bezbednosnu situaciju u crnomorskom regionu – smatra Gruško.

Odgovarajući na pitanje o kontaktima Moskve i Ankare u vezi sa prolaskom američkih brodova u Crno more, diplomata je primetio da „postoje odgovarajući mehanizmi za obaveštavanje“.

Ranije je izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Turske saopštio, da je Vašington obavestio Ankaru o prolazu dva vojna broda kroz Bosfor u Crno more, gde će se oni nalaziti od 14-15. aprila do 4-5. maja 2021. godine.

Pojačane aktivnosti NATO-a u blizini ruske granice bile su tema autorske emisije glavne urednice srpske redakcije Sputnjika Ljubinke Milinčić „Moj pogled na Rusiju“:

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here