Tanjug
Sednica RIK-a

“Navodi da je Republička izborna komisija (RIK) prestala da radi u nedelju posle 21 čas, potpuno su pogrešni i zlonamerni”, poručio je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević.

On je na konferenciji za novinare u sedištu RIK-a, rekao da se proces obrade podataka po prvi put u istoriji izbornih procesa u Srbiji mogao u realnom vremenu pratiti na sajtu RIK-a, kao i u sedištu Komisije, što je, kaže, u skladu sa do sada nesumnjivo najvećom transparentnošću u radu te izborne administracije.

Dimitrijević je rekao da je to prepoznato i pohvaljeno od brojnih učesnika u izbornom procesu i organizacija koje ovaj izborni proces posmatraju.

Predsednik RIK-a je naveo i da je do 20 časova statistički obrađeno 96,85 odsto zapisnika, te da je na opštinskim i izbornim komisijama da donesu odgovarajuće odluke u vezi sa preostalim zapisnicima, ili da u skladu sa zakonom isprave greške koje su konstatovali ili da ponište glasanje ili da konstatuju da se sa nekih biračkih mesta ne mogu utvrditi rezultati glasanja.

Dimitrijević je rekao da su po prvi put izborne procedure detaljno uređene novim izbornim zakonima, sa unapređenim sistemom zaštite izbornog prava.

– Nema sumnje da se sve zakonom propisane radnje od značaja za utvrđivanje izbora u svemu obavljaju u skladu sa zakonskim rokovima, koji su u skladu sa međunarodnim standardima znatno duži u odnosu na ranije rokove – dodao je Dimitrijević.

Na pitanje novinara novinara zašto u izbornoj noći RIK nije saopštavao rezultate posle 21 čas, Dimitrijević je rekao da su dve sednice koje su večeras održane u RIK-u dokaz da se “zakonska regulativa u potpunosti poštuje”.

– Ta okolnost kako se smatra da se RIK ne oglašava na konferenciji za medije, ne može da se posmatra kao dokaz da se postupak statističke obrade rezultata glasanja i utvrđivanja rezultata izbora nije sprovodio u skladu sa zakonom – dodao je on.

Dimitrijević je istakao da je na izborima održanim u nedelju bila velika zainteresovanost birača, što je, dodaje, demokratska tekovina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here