Fudbalska reprezentacija Hrvatske eliminisana je sa Evropskog prvenstva u fudbalu od selekcije Španije posle produžetka, a sam meč obeležio je i neverovatan skandal jer je reprezentacija ove zemlje igrala meč sa ustaškim grbom, umesto zvaničnog.

Naime, na zastavi Hrvatske, koja je bila prišivena na dresu “kockastih” tokom Eura, šahovnica je bila sa prvim belim poljem umesto crvenim, po ugledu na onu iz Pavelićeve NDH.

HNS je objavio da će odmah istražiti sve okolnosti, a ispostavilo se da je za štampu na dresovima odgovorna štamparija Sitotisak Decolor iz Varaždina.

Njen vlasnik, Damir Kumek, oglasio se i rekao da se izvinjava svima i da se ograđuje, te da nije bilo nikakve namere i da je sve samo greška.

– Ovo mi je sad ludnica. Mogu da kažem da se svim srcem ograđujem da je to napravljeno namerno i od bilo kakvih insinuacija u tom smeru. Niti smo mi namerno tako štampali niti je to bilo ko od nas tražio. Apsolutno je reč o slučajnosti i grešci – izjavio je Kumek za Jutarnji list.

Njega su zvali i iz 24 sata, gde je rekao da je u pitanju njegova greška prilikom vektorske obrade grba.

– Bila je to nenamerna greška, isključivo moja, prilikom vektorske obrade grba. Napravio sam grešku. Ja sam grafičar i bavim se grafikom, isključivo time i ničim drugim. Nikakve konotacije na tu temu nema. Napravio sam grešku – rekao nam je vlasnik firme.

Saopštenje HNS: Tražićemo odgovornost štamparije
Povodom ovog skandala oglasio se i Hrvatski fudbalski savez, koji ističe da će tražiti odgovornost štamparije, ali naglašava da je greška učinjena nenamerno.

– Svu štampu na sportsku opremu hrvatske reprezentacije radi firma “Sitotisak Decolor”, uključujući zastave zemalja za pojedine utakmice. Nažalost, dogodila se nenamerna greška u ručnom vektorskom crtanju i potom u štampanju hrvatske zastavice uoči Evropskog prvenstva, koja potom nije primiećena.

– Hrvatski nogometni savez tražiće odgovornost od firme “Sitotisak Decolor” te interno disciplinovati radnike odgovorne za ovaj nenameran propust, zbog kojeg se izvinjavamo javnosti i hrvatskim navijačima. Svakako, HNS odbija svaku pomisao da bi se radilo o namernom izvrtanju hrvatskog grba koji hrvatske reprezentacije godinama ponosno predstavljaju širom sveta – navedeno je u saopštenju NHS.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here