Ognjanovići osumnjičeni za prevaru i pranje novca?

0

Kako saznaju u Višem tužilaštvu, doneta je naredba za sprovođenje istrage, što znači da će naredna saslušanja osumnjičenih i svedoka biti po nalogu tužioca.

Fonet
Ako se dokaže da su krivi za prevaru i pranje novca…sramota!
 

Tužilaštvo je u sklopu pokretanja istrage tražilo međunarodnu pravnu pomoć, kako bi se ispitalo koliko i na kojim računima u inostranstvu Ognjanovići su imali novca.

Kako su ranije mediji pisali, Nebojša i Jelena Ognjanović sakrili su na dva računa 118.414 dolara, koliko su Crkva Svetog Save i naša dijaspora u SAD prikupili za lečenje njihove pokojne ćerke Tijane.

U izveštaju Radne grupe MUP-a dostavljenom Višem tužilaštvu u Beogradu, osim ove sume, predmet istrage biće i 30.000 dolara, za koliko postoje saznanja da su Srbi u SAD dali Ognjanovićima "na ruke".

Da podsetimo, Ognjanovići su u proleće 2013. podigli Srbiju na noge molbom za prikupljanje 750.000 dolara za transplantaciju srca maloj Tijani. U rekordnom roku na Tijanin račun u Komercijalnoj banci slilo se 2,6 miliona evra. Pred put u SAD njen otac otvorio je račun u Srpskoj banci, na koji je položio 7.400 evra, a majka takođe svoj račun na koji je sa Tijaninog u dva navrata prebacila 932.700 i 332.000 evra. Po dolasku u SAD otvorila je račun u “Dž.P.M.Č.”, gde je položila 18.000 dolara i potom ih skinula.

Devojčica je od aprila do jula bila besplatno smeštena u dobrotvornoj kući i provela je samo 10 dana u bolnici u Hjustonu, gde joj je ugrađena veštačka pumpa za srce. Transplantaciju nije dočekala, preminula je 15. jula, nakon čega su Ognjanovići prebacili 100.000 dolara prikupljenih od dijaspore na Nebojšin račun u Srpskoj banci.

Po povratku u Srbiju tvrde da su sa Tijaninog računa platili za lečenje 1,1 milion evra, što je nejasno, jer je reč o većoj cifri od cene same transplantacije, koja nije ni izvršena. Njih dvoje potom odbijaju da preostali novac prebace za lečenje druge dece, navodeći da je Tijanin račun namenski i da zato ne mogu prebacivati novac, iako je majka to prethodno radila, prebacujući pare na svoj privatni račun.

Pod pritiskom javnosti Ognjanovići kupuju opremu vrednu 1,2 miliona evra za Institut za majku i dete, a ne zna se šta su uradili sa preostalih 440.000 evra, za koje su obećavali da će ih dati za lečenje druge dece. Za lečenje ih nisu dali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here