Z. Mirković
Posećena izložba: Brojne zvanice

U prostorijama Konzularnog odeljenja Ambasade Srbije u Beču otvorena je izložba slika i zapisa posvećena Vilhelmini Mini Karadžić, ćerki Vuka Karadžića. Mina Karadžić je uz Katarinu Ivanović, bila jedna od prvih srpskih slikarki i književnica, a bavila se i prevođenjem.

Autorka izložbe je predsednica udruženja “Vilhelima Mina Karadžić” Svetlana Matić. Mina Karadžić je, kako kaže Matićeva, ostavila ogroman trag u srpskoj kulturi, gradeći mostove kulture između austrijskog i srpskog naroda u 19. veku. Autorka je ukazala da je Mina nepravedno zaboravljena i da upravo ova izložba treba da je vrati u sećanje. Matićeva je objasnila da je proučavajući lik i delo Vuka Stefanovića Karadžića shvatila da bi njegov reformatorski put bio komplikovaniji da ga do smrti u radu nije pratila njegova “Minka”.

– Ona mu je pomagala u prevođenju srpskih narodnih umotvorina na nemački jezik i vodila prepisku sa evropski značajnim ličnostima tog doba od braće Grim, preko Getea, do Petra Petrovića Njegoša i kneza Miloša Obrenovića – navela je autorka izložbe i dodala da je Mina inspirisala i austrijskog pesnika Augusta Frankla da joj posveti pesmu.

Matićeva je istakla i da je ova izložba kruna njenog dosadašnjeg rada na negovanju sećanja na značajne Srbe, koji su živeli u Beču, a koji su dali ogroman doprinos srpskom identitetu.

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, takođe, je ukazao na značaj sećanja na ličnosti koje su dale veliki doprinos srpskom narodu.

Izložbe

Izložba, koju je dizajnirao Dušan Borisavljević, posle Beča, gde će biti otvorena za sve zainteresovane do 18. maja, biće predstavljena od 19. maja u konzulatu Srbije u Štutgartu, a zatim u Sremskim Karlovcima i Beogradu.