Lična arhiva

Opaka bolest svinja, ukoliko se ne spreči, mogla bi da ima katastrofalne posledice.

Na pijacama u Srednjobanatskom okrugu zabranjen je promet mesa i proizvoda od mesa. Ovo se odnosi na proizvode poreklom iz Mađarske i Rumunije, kao i iz gazdinstava zbog sprečavanja unošenja, pojave i širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja.

Kako se navodi, postoji povećan rizik od zaraze tom opasnom i neizlečivom bolešću svinja zbog blizine novih žarišta u Rumuniji. Ministarstvo poljoprivrede naredilo je odstrel divljih svinja, da bi se sprečilo širenje afričke kuge na svinje u Srbiji. Iako nije opasna po ljude, afrička kuga mogla bi da ima katastrofalne posledice po ekonomiju u našoj zemlji.

Opština Nova Crnja prva je na udaru jer najveća opasnost da zaraza uđe u Srbiju postoji baš na teritoriji te opštine čija se granica sa Rumunijom prostire na 25 kilometara. Pera Milankov, predsednik ove opštine, opominje na oprez.

– Vidite, pošto je ona osvojila zapadnu Evropu, Poljsku, Rumuniju, Mađarsku, ona će ući i kod nas, to je neminovno – kaže Milankov.

Milan Prostran, agroekonomista kaže da ukoliko bi afrička kuga pogodila našu zemlju posledice bi bile haotične.

– Srbija ima 3,6 miliona svinja i ukoliko bi kuga zahvatila samo jedan deo svinjskog fonda šteta bi bila ogromna. Svaka svinja se mora odmah ubiti i pokopati, ali za razliku od Mađarske i Rumunije koje su članice EU i gde se šteta odmah nadoknađuje, ovde to ne bi bilo moguće – kaže Prostran za “Vesti”.

Treba učiniti sve, pa u slučaju veće opasnosti angažovati i vojsku i policiju da se odbrani teritorija Srbije od zaraze. Sve veterinarske službe su u pripravnosti, kaže Prostran i dodaje da Srbija dosad nije imala afričku kugu, ali to nije nikakav garant.
Da afrička kuga ne uđe u Srbiju bori se nekoliko linija odbrane. Krizni štabovi, ustanove, udruženja. Angažovana su terenska vozila, a uključeni su i lovci.
Uglavnom svinje se love noću. Javljaju u sumrak i kada izađu na pašu, zauzmu prostor. Dežurni javljaju njihovu lokaciju i odstreljuju se. Kako kažu, najveća opasnost nam dolazi od puštenih domaćih svinja iz Rumunije.

Lovci u pripravnosti

Lovačko udruženje Koštanac iz Nove Crnje u stanju je pripravnosti. Lov je zabranjen, osim kada se izda naredba.

– U slučaju da se pojavi afrička kuga, normalno ako se nađe svinja ili neka druga životinja ili leš moramo da dezinfikujemo, širi se na točkovima, na patikama i obući – kaže Milan Kovačević, lovac.

Izvor:
Nada S. Preradović

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here