Ogromne razlike u bogatstvu regiona u EU

0

 

Za mnoge njene stanovnike, EU nije tako zvezdana kao njena zastava

 

Stanovnici tog bugarskog regiona su čak sedam puta siromašniji od stanovnika Londona, pokazala je studija koja je rađena za regione EU prema podacima za 2007. godinu, sa ciljem da se utvrde razlike između istočnog i zapadnog dela evropskog bloka, prenele su novinske agencije.

Prema tim podacima, u Središnjem Londonu je BDP 2007. dostizao po glavi stanovnika čak 334 odsto proseka Unije, odnosno 49.100 evra, dok je u najsiromašnijem bugarskom regionu Severozapaden BDP bio samo 26 odsto proseka EU, ili 6.400 evra.

Evrostat je saopštio da se u Uniji, koja ukupno ima 271 region, 20 najsiromašnijih te godine nalazilo na teritoriji bivših komunističkih zemalja Bugarske, Rumunije, Poljske i Mađarske, koje su u evropski blok stupile 2004. i 2007.

Najbogatiji regioni, nasuprot tome, bili su u Nemačkoj, Holandiji, Danskoj i Britaniji.
Drugi region po bogatstvu je Luksemburg, sa BDP-om na nivou 275 procenata proseka Unije, a treći je Brisel sa 221 odsto. Sledi Hamburg (192 odsto), a na petoj poziciji je Prag (172 odsto).

Bratislavski kraj, recimo, zauzeo je 12. poziciju pošto njegov BDP po glavi stanovnika dostiže 160 procenata proseka EU, ili 39.900 evra.

Studija je, takođe, pokazala da je BDP po stanovniku iznad nivoa od 125 procenata u proseku imao 41 region u EU, od kojih se najviše – devet, nalazi u Nemačkoj, po pet imaju Holandija i Britanija, četiri ima Austrija, po tri Španija i Italija, dva takva regiona imaju Belgija i Finska, a po jedan se nalazi u Češkoj, Danskoj, Irskoj, Grčkoj, Francuskoj, Slovačkoj, Švedskoj i Luksemburgu.

U svakom četvrtom regionu EU je, pak, BDP ispod nivoa od 75 odsto proseka Unije, a ukupno ima 66 takvih oblasti.

Najsiromašniji je već pomenuti bugarski severozapadni region, a malo ispred njega su region severoistočne Rumunije i dva bugarska regiona Severen centralen i Južen centralen, sa BDP-om u iznosu 27 odsto proseka EU.

Od tih 66 regiona sa BDP-om nižim od 75 odsto proseka EU, čak je 15 u Poljskoj, po sedam imaju Rumunija i Grčka, po šest imaju, osim Bugarske, Češka i Mađarska, četiri su u Italiji i Portugaliji, a tri se nalaze u Slovačkoj (zapadna, srednja i istočna Slovenija).

Dva takva regiona ima Francuska, ali se radi o njenim prekomorskim regionima, i po jedan imaju Španija, Slovenija, Britanija, Estonija, Letonija i Litvanija.
Statističari su u svojim poređenjima koristili takozvanu standardnu kupovnu moć (PPS). To je veštački stvorena monetarna jedinica koja se koristi pri međunarodnim poravnanjima.

Njena prednost je da se u njoj, do određene mere poravnavaju razlike, koje inače postoje između kupovne snage nacionalnih valuta pojedinih zemalja. Uopšteno se može reći da se za jedan PPS mogla kupiti ista količina proizvoda ili usluga u svim zemljama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here